ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2018

Συνέντευξη

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Σταύρου Αραχωβίτη, στo περιοδικό «Γεωργία και Κτηνοτροφία»
(Οκτώβριος 2018)

Ο Σταύρος Αραχωβίτης δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που
απασχολούν τον αγροτικό κόσμο

Σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στο περιοδικό, ο νέος υπουργός απαντά σε ορισμένα κρίσιμα θέματα που του θέσαμε και τα οποία απασχολούν σοβαρά τον αγροτικό κόσμο της χώρας σήμερα, όπως πως σχεδιάζει να υλοποιήσει έναν από τους πρώτους στόχους του, που ανακοίνωσε με την ανάληψη της υπουργίας, για βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών. Τον ρωτήσαμε, επίσης, τι σκοπεύει να κάνει για να σταματήσει την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας και τι για να μειώσει τη γραφειοκρατία και το ασφαλιστικό κόστος στην απασχόληση μετακλητών εργατών γης, τι γίνεται με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ και πολλά άλλα.

Ο κ. Αραχωβίτης δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα επιβεβαιώνοντας ότι τον απασχολούν τα θέματα που του θέσαμε. Μεταξύ άλλων, ο Λάκωνας υπουργός προαναγγέλλει τις αλλαγές που προωθεί ώστε όλα να είναι έτοιμα από το Μάιο για τη δακοκτονία και να εφαρμόζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά, ενώ αποκαλύπτει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα προωθείται για ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία που θα θεσμοθετεί την πηγή χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφορικής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ), ώστε να προχωρήσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και να μη χαθούν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.

– Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της υπουργίας, μιλήσατε για το στόχο βελτίωσης του αγροτικού εισοδήματος. Εκτός από τη μείωση των εισφορών ΕΦΚΑ για τους αγρότες, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Bουλή για το 2019, ποιες άλλες δράσεις εξετάζετε προς αυτή την κατεύθυνση;
– Εξετάζουμε πολλές προτάσεις, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι αυτή τη στιγμή. Ήδη η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού έχει εξαγγείλει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Προς την ίδια κατεύθυνση, υπάρχει σαφής πρόθεση παροχής κινήτρων σε συνεργατικά σχήματα, και αξιοποίηση της αναξιοποίητης περιουσίας των ανενεργών και υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.

– Τι γίνεται με το θέμα του σωρευτικού ακατάσχετου 15.000 ευρώ στους λογαριασμούς των παραγωγών; Οι αγρότες το περιμένουν ακόμα, πότε θα πάει η σχετική ρύθμιση στη Βουλή για ψήφιση;
– Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο ναι μεν αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά χρειάζεται τη σύμπραξη και τη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και με την Τράπεζα της Ελλάδας. Χωρίς να ολοκληρωθούν πρώτα οι συζητήσεις μετά των εμπλεκόμενων μερών, δεν μπορώ να δώσω το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσής μας, παρόλο που γνωρίζω πόσο σημαντική είναι ενόψει της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων για το 2018.

– Σύντομα πρόκειται να πάνε στη Βουλή, όπως έχετε δεσμευτεί, δυο νομοσχέδια, ένα για τις σταβλικές εγκαταστάσεις κι ένα ακόμα για τις οργανώσεις των αγροτών. Ποια είναι τα βασικά τους σημεία;
– Στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων». Οι απόψεις και οι παρατηρήσεις όσων συμμετείχαν ήδη βρίσκονται υπό μελέτη και επεξεργασία και θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου.

Ρυθμίζονται θέματα αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κυρίως από το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την εγκατάστασή τους εντός δασών, δασικών και δημοσίων εκτάσεων, περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Επισημαίνεται ότι το 80% περίπου των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς τη σχετική άδεια εγκατάστασης.

Στόχος μας είναι η απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης των νέων αδειοδοτήσεων, με όλες τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται μία στάση για την φυσική παρουσία του κτηνοτρόφου, ενώ επίσης ορίζει ελάχιστη κτηνοτροφική εγκατάσταση και εισάγει την δυνατότητα μιας επιπλέον επιλογής κατασκευής ελαφρού τύπου «πολλαπλής εφαρμογής βασική κατασκευαστική μονάδα κτηνοτροφικής εγκατάστασης» με χαμηλό κόστος.

Όσον αφορά τους συνεταιρισμούς, εξετάζουμε τις νομικές δυνατότητες που έχουμε έτσι ώστε να προστατεύσουμε την περιουσία των υπό εκκαθάριση και των ανενεργών συνεταιρισμών. Πρόκειται για περιουσία, που ανήκει στους αγρότες και σε αυτούς πρέπει να επιστραφεί. Στόχος μας είναι να μπορούν οι παραγωγικοί και ενεργοί συνεταιρισμοί να αξιοποιούν τα ακίνητα αυτά, προς όφελος των δραστηριοτήτων τους.

– Το πρόγραμμα δακοκτονίας, έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα δεν είναι αποτελεσματικό και έχει δημιουργήσει –ειδικά φέτος-μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς και απώλεια εισοδήματος. Ετοιμάζεται κάποια παρέμβαση ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση; Υπάρχει περίπτωση να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την απώλεια εισοδήματος των τελευταίων ετών;
– Έχετε απόλυτο δίκιο. Το πρόγραμμα της δακοκτονίας δεν θα είναι πια το ίδιο.

Άμεσα καταθέτουμε τροπολογία, με την οποία η αρμοδιότητα της προμήθειας των υλικών δακοκτονίας περιέρχεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος είναι να ολοκληρώνεται η διαδικασία νωρίς, για όλη την Ελλάδα, και να μην υπάρχουν πια οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται μετά την ισχύ του Καλλικράτη. Επιπλέον θα ακολουθήσει βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να επισπευθεί και η πρόσληψη του προσωπικού εφαρμογής της δακοκτονίας και όλα να είναι έτοιμα αρχές Μαΐου.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» «τρέχει» από τις 9 Σεπτεμβρίου πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα ύψους 144.000 ευρώ για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών του δάκου της Ελλάδας σε: Ηράκλειο, Λασίθι, Χανιά, Ρέθυμνο, Λέσβος, Σάμος, Φωκίδα, Μεσσηνία.

– Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ αναφορικά με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Υπάρχει περίπτωση να δώσετε κάποια παράταση στις ημερομηνίες και τι θα γίνει με τις αδικίες, που εκπορεύονται από την τεχνική λύση της κατανομής βοσκότοπων;
– Το αμέσως επόμενο διάστημα προωθείται για ψήφιση στη Βουλή σχετική τροπολογία που θα θεσμοθετεί την πηγή χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ) κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 και του άρθρου 11 του ν. 4351/2015.

Η ΕΓΠΒΔ «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας» έχει ως σκοπό την καταγραφή των βοσκήσιμων γαιών της χώρας, για τις ανάγκες εφαρμογής ενωσιακών και εθνικών προγραμμάτων που σχετίζονται με τη χρήση αυτών και δεν επηρεάζει την αποτύπωση, προστασία και διαχείριση των σχετικών εκτάσεων, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

Χρησιμοποιεί ως πηγή δεδομένων τα γεωχαρτογραφικά δεδομένα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (LPIS−GIS) του ΟΠΕΚΕΠΕ ή άλλες πηγές συμβατές με το σύστημα αυτό, καθώς επίσης και τα γεωχωρικά δεδομένα που προκύπτουν από τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Εφόσον θεσμοθετηθεί η πηγή χρηματοδότησης θα οριστούν οι λεπτομέρειες για τη διαχείριση και λειτουργία της ΕΓΠΒΔ με την έκδοση υπουργικής απόφασης, σχέδιο της οποίας είναι ήδη έτοιμο.

Όσες περιφέρειες δεν το έχουν κάνει, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην προεκτίμηση του συνολικού κόστους των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που θα εκπονήσουν και στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το ΥΠΑΑΤ.

– Οι αγρότες που απασχολούν μετακλητούς εργάτες γης παραπονιούνται για το υψηλό κόστος ασφάλισής τους και τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν κατά τη διαδικασία της μετάκλησης, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. καπνοπαραγωγοί βόρειας Ελλάδας), να μην προσλαμβάνουν εργάτες. Προγραμματίζετε αλλαγές όσον αφορά στην ασφάλιση των αγρεργατών ή/και στο εργόσημο;
– Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την καθ’ ύλην αρμόδια υπουργό, την κυρία Αχτσιόγλου, με την οποία εξετάζουμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τους εργάτες γης, είτε αυτά αφορούν τη μετάκλησή τους, είτε την ασφάλισή τους, αλλά και την προστασία των εργατικών τους δικαιωμάτων.

– Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020 συνεχίζονται σε επίπεδο ΕΕ. Ποια είναι τα τελευταία μηνύματα και οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση και τι μπορούν να περιμένουν οι Έλληνες αγρότες;
– Βρισκόμαστε στο στάδιο όπου είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια για τη σύναψη συμμαχιών σε συνεργασία με άλλες χώρες της Ε.Ε. Στόχος των συμμαχιών είναι είτε να διατηρηθεί το ύψος του προϋπολογισμού της ΚΑΠ στα σημερινά, είτε, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, να μειωθεί κατ’ ελάχιστο.

Βασική μας θέση είναι η επαρκής χρηματοδότηση της ΚΑΠ προκειμένου να υπηρετεί τους λειτουργικούς στόχους που της έχουν ανατεθεί, όπως η διατήρηση του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη και η συνοχή της υπαίθρου, η προστασία του αγροτικού εισοδήματος, η διασφάλιση ποιοτικών τροφίμων για τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες και η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Η ΚΑΠ υπηρετεί δημόσια αγαθά και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός της. Επίσης, να αποκρουστεί η εξωτερική σύγκλιση του ύψους των ενισχύσεων που ζητούν ορισμένα κράτη.

Από κει και πέρα, μόλις αποφασιστεί το δημοσιονομικό πλαίσιο, στόχος μας κατά την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου είναι η δίκαιη διανομή των επιδοτήσεων προς αυτούς που παράγουν και τις έχουν ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση η ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027 ανοίγει νέο ορίζοντα προκλήσεων για τη χώρα μας, αλλά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των παραγωγικών δυνάμεων και φορέων, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις προκλήσεις.

 syn araxovitis291018a

Σχετικές Αναρτήσεις