ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2013


Σημεία Συνέντευξης

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο Σπύρο Μάλλη


Για το κοινωνικό «πρόσωπο» του ΥΠΑΑΤ και το πρόγραμμα διανομής τροφίμων

Δημοσιογράφος: Θα μιλήσουμε για τις διεξόδους και τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία ο αγροτικός τομέας και θα συζητήσουμε τα θέματα αυτά με έναν άνθρωπο που αθόρυβα έχει προχωρήσει και μεθοδικά σε διάφορα ζητήματα που χρόνιζαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό και Καθηγητή κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Υπουργός: Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ.
Δημοσιογράφος: Ο τίτλος του Υπουργείου είναι «Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» γι’ αυτό θα ήθελα κι ένα σχόλιο δικό σας γι’ αυτό που έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη πολιτική ένταση, το θέμα της διανομής τροφίμων μόνο για Έλληνες που κάνει η Χρυσή Αυγή. Θα ήθελα την πολιτική σας εκτίμηση πριν περάσουμε και στα θέματα του Υπουργείου σας.
Υπουργός: Εμείς κατ' αρχήν κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σαν Υπουργείο να μοιράσουμε τρόφιμα, αξίας 26 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για έξι βασικά τρόφιμα. Έχουμε χωρίσει τη χώρα σε τρεις μεγάλες Περιφέρειες, Μάλιστα γίνονται και ολοκληρώνονται αυτοί οι διαγωνισμοί και για τη φετινή χρονιά. Πέρυσι ήταν ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα, δώσαμε σε πάρα πολλές οικογένειες τρόφιμα και μάλιστα χάρις στην προσπάθεια και τη συνεργασία που είχαμε με τους κοινωνικούς εταίρους. Δηλαδή περίπου 800 κοινωνικοί εταίροι, η Εκκλησία, οι σύλλογοι απόρων, πολυτέκνων κτλ., μας έδειξαν ποιες είναι οι οικογένειες που χρήζουν βοήθεια. Και με τον τρόπο αυτό καταφέραμε να μοιράσουμε τα χρήματα αυτά σε όλες τις οικογένειες, μόνο με το κριτήριο της ανάγκης.
Δημοσιογράφος: Χωρίς να ζητάτε ταυτότητα κ. Υπουργέ.
Υπουργός: Όχι. Αν πραγματικά κάποια οικογένεια είχε ανάγκη κι έπρεπε να υποστηριχθεί, την υποστηρίζαμε. Ό,τι μας είπαν οι κοινωνικοί μας εταίροι.

Ενίσχυση της εξωστρέφειας με στοχευμένες δράσεις του ΥΠΑΑΤ ανά χώρα – στόχο που συμβάλλουν στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος

Δημοσιογράφος: Είναι μια απάντηση που δίνετε με αυτό τον πολύ καθαρό τρόπο. Ν’ αρχίσουμε σιγά-σιγά να πιάνουμε τα θέματα του Υπουργείου σας από αυτό, τι γίνεται με την ενίσχυση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, πριν περάσουμε και στις εξαγωγές, όπου εκεί έχουμε καλές ειδήσεις. Αρχίζουμε πρώτα από τ’ αρνητικά για να πάμε μετά στα θετικά.
Υπουργός: Το ένα είναι συνυφασμένο με το άλλο. Όσο πιο καλά πάνε οι εξαγωγές μας και πάνε πολύ καλά, πάνε εξαιρετικά καλά. Σας θυμίζω ότι σ’ αυτό το τραπέζι είχαμε κάνει συζήτηση γι’ αυτή τη στροφή που θέλουμε να κάνουμε προς μια περισσότερο ποιοτική γεωργία και να φύγουμε από μια γεωργία χαμηλού κόστους, δείτε λοιπόν τώρα πόσο καλά πάμε.
Δημοσιογράφος: Έχουμε ετοιμάσει να δείξουμε και στοιχεία που πράγματι δείχνουν ότι πάμε καλά στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές λοιπόν των αγροτικών προϊόντων το α’ τετράμηνο του 2013 σε λάδι, και αυτό μου προκαλεί απορία, γιατί έχουμε αυτή την εκτόξευση των εξαγωγών του λαδιού, είναι στο 164%, επίσης φρούτα, λαχανικά..
Υπουργός: Κυρίως ένεκα των εξαγωγών μας και στην Κίνα.
Δημοσιογράφος: «Άνοιξε» η αγορά της Κίνας. Φρούτα – λαχανικά πάνω από 9%, γαλακτοκομικά 17%, κι εδώ παρατηρείται πολύ σημαντική αύξηση. Το σύνολο των αγροτικών προϊόντων έχει πάρει πάνω ένα 5,8%.
Υπουργός: Χάρις στο τυρί μας και το γιαούρτι, στην ελληνική τσιπούρα από τα ιχθυοτροφεία, στα κρασιά μας..
Δημοσιογράφος: Ερχόμαστε να δούμε τώρα τα κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, κι εδώ πέρα συγκαταλέγονται όλα τα προϊόντα τα οποία η χώρα μας βγάζει προς τις διεθνείς αγορές. Μέσα στα 10 κορυφαία είναι το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα τυριά, τα κρασιά. Έχουμε βρει νέες αγορές ή έχουμε γίνει ποιοτικότεροι; Ή μπορούμε να διαφημίζουμε καλύτερα τα προϊόντα μας;
Υπουργός: Και τα τρία ισχύουν. Κατ' αρχήν κάνοντας την ποιότητα «διαβατήριο», δώσαμε μεγάλη βοήθεια στις εξαγωγές. Κάνοντας την εξωστρέφεια στοχευμένη, δηλαδή εργαζόμαστε κατά προϊόν και κατά χώρα στόχο.
Είπαμε για παράδειγμα ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τις εξαγωγές κονσερβοποιημένου ροδάκινου ή φρέσκου ροδάκινου στη ρώσικη αγορά. Αυτό το προϊόν πήραμε μαζί με τους συναρμόδιους παραγωγικούς μας φορείς και είπαμε, θα κάνουμε εστιασμένη προσπάθεια να πετύχουμε την αύξηση των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία. Έτσι εκτοπίσαμε τους Κινέζους που είχαν πάρει τα τελευταία χρόνια την πρώτη θέση στην αγορά της Ρωσίας.
Έχοντας αύξηση των εξαγωγών μας, παίρνοντας δηλαδή καλύτερες τιμές από τις εξαγωγές, αυτό είχε επίπτωση στο αγροτικό εισόδημα. Δηλαδή και ο γεωργός απολαμβάνει κάτι παραπάνω από αυτήν την άνοδο. Αν θα δείτε τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ, είναι ίσως ο μόνος κλάδος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που ας το πούμε το εισόδημά του βελτιώνεται, είχαμε αύξηση περίπου 6% παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις εισροές των γεωργών αυξήθηκε και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι αγρότες. Ανέβηκε δηλαδή κάπως το κόστος της ΔΕΗ, του λιπάσματος, του φαρμάκου, του πετρελαίου κτλ. Παρ’ όλα αυτά, το εισόδημά τους πήγε πάνω και μάλιστα αρκετά σημαντικά το τελευταία πεντάμηνο.
Όταν κάποιος, λοιπόν, μπορεί πραγματικά να δουλέψει, να βάλει το μεράκι του, να κάνει αυτή την ποιότητα, ευτυχώς το περιβάλλον μας ευνοεί για μια τέτοια στροφή προς μια ποιοτική γεωργία, τότε αρχίζουν και οι αγρότες να έχουν ένα καλό εισόδημα.
Δημοσιογράφος: Αυτό πραγματικά δείχνει μεθοδικότητα που ανέφερα προηγουμένως, αλλά δημιουργεί μια τεράστια απορία: Γιατί δεν το κάναμε τόσα χρόνια; Γιατί δε στοχεύαμε κάπου συγκεκριμένα; Να κάνουμε αυτό που κάνετε εσείς τώρα, να πείτε σε μια χώρα, είναι η Ρωσία, είναι η Κίνα, τι γίνεται εδώ πέρα, τι καταναλωτές έχουμε.
Υπουργός: Καμιά φορά η ανάγκη δημιουργεί πολλές ευκαιρίες. Δηλαδή όσο τα λεφτά ήταν πολλά τα ρίχναμε παντού κτλ. Τώρα που είναι περιορισμένα, αναγκάζεσαι να πεις, «με τα λίγα χρήματα που έχω, τι μπορώ να κάνω, όσο το δυνατόν καλύτερα». Και έτσι οδηγείσαι σε πιο ολοκληρωμένες και πιο άριστες λύσεις κατ’ εμέ.

Για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω του πρωτογενούς τομέα

Δημοσιογράφος: Έρχομαι στο θέμα της ανεργίας. Τι γίνεται με την ενίσχυση της απασχόλησης;
Υπουργός: Βλέπετε λοιπόν τώρα πάρα πολλοί νέοι και μάλιστα μορφωμένα παιδιά, παιδιά με πτυχία, όχι μόνον αναγκαστικά άνεργοι, και κάποιοι που έχουν ένα χαμηλό μεροκάματο, ότι λένε «θέλω να πάω σ’ αυτό τον τομέα, να είμαι κοντά στη φύση ν’ ασκήσω τη δημιουργικότητά μου, να βάλω το μεράκι μου».
Δεν είναι μόνο ο πρωτογενής τομέας, είναι και ο πρωτογενής σε όλη την ευρύτερή του έννοια, είτε είναι φυτική παραγωγή είτε είναι ζωική παραγωγή, για παράδειγμα παραγωγή σαλιγκαριών, μελισσοκομία, ιχθυοπαραγωγή κτλ. αλλά και μεταποίηση. Βλέπουμε αρκετούς νέους να μπαίνουν και να επενδύουν στο μεταποιητικό κομμάτι, δηλαδή στο δευτερογενή τομέα. Και τώρα μάλιστα κάνουμε μια προσπάθεια αυτό να το πάμε ένα βήμα πιο κάτω και να «παντρέψουμε» αυτή την ποιότητα των προϊόντων μας και με τον τριτογενή τομέα.
Άρα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, δίνεται μια ευκαιρία να απασχοληθεί κάποιος στη γεωργία. Ο αγροτικός τομέας ήταν ανέκαθεν μια μεγάλη «δεξαμενή» χεριών, επομένως έχει περιθώρια ν’ απορροφήσει σε μεγάλο αριθμό χέρια που θ’ απασχοληθούν μ’ αυτό τον τομέα. Εμείς τους στηρίζουμε με το πρόγραμμα διανομής εκτάσεων που βεβαίως και συνεχίζεται με τους γεωτεχνικούς. Όπως επίσης τώρα θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα επιμόρφωσης, να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τι να κάνουν, τι να καλλιεργήσουν κτλ.
Δημοσιογράφος: Θέλουν επιμόρφωση, θέλουν και χρήματα κ. Υπουργέ. Στην αρχή, στο ξεκίνημα χρειάζονται χρήματα.
Υπουργός: Τώρα θίγετε ένα πολύ σημαντικό θέμα διότι εις ό,τι αφορά τους νέους αγρότες που είναι ήδη στην Περιφέρεια θα στηριχθούν με τα σχέδια βελτίωσης, γύρω στα 7.700 σχέδια που υπέβαλλαν, σε μια προσπάθεια και αυτοί που είναι εκεί να μείνουν, να μη φύγουν από τον τόπο τους. Εκεί λοιπόν υποστηρίζουμε και υποστηρίζουμε με τον τρόπο που λέτε.
Όμως σ’ αυτούς που πάνε να ξεκινήσουν τώρα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους βοηθούμε στο ξεκίνημα έτσι ώστε να μπορούν ν’ αρχίσουν την επιχείρησή τους, να πάρουν τις προκαταβολές τους χωρίς εγγυητικές επιστολές.
Αυτό είναι ένα επίτευγμα που περιλαμβάνεται τώρα στη νέα ΚΑΠ. Ζητήσαμε, πρώτον, ακριβώς για να ενισχυθεί αυτό το δημογραφικό πρόβλημα που έχουμε στη γεωργία. Και δεν το έχουμε μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη το έχει, αν αναλογιστείτε ότι όλη η Ευρώπη έχει μόνο το 6% των γεωργών τους να είναι κάτω από 35 χρόνων. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε και με τη δική μας συμβολή, 2% των συνολικών χρημάτων της νέας ΚΑΠ να πάει στην υποστήριξη νέων αγροτών στη γεωργία. Και θα δίδεται προκαταβολή 30% χωρίς ν’ απαιτείται εγγυητική επιστολή. Από την Ευρώπη λοιπόν έρχονται περίπου 19 δις ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο (2014 – 2020), όσα περίπου και την προηγούμενη περίοδο.
Δημοσιογράφος: Και λέτε ότι ένα μεγάλο κομμάτι απ’ αυτό το ποσό θα στηρίζει αποκλειστικά τους νέους.
Υπουργός: Να υποστηριχθούν νέοι, όπου θα περιλαμβάνεται και αυτό που είπατε, να τους δίνουμε δηλαδή ένα αρχικό κεφάλαιο ως προκαταβολή και μάλιστα χωρίς εγγύηση. Γιατί όπως κι εσείς επισημαίνετε, δεν περιμέναμε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τόσα πολλά λεφτά στην τράπεζα, ώστε για να τους δώσει η τράπεζα εγγυητική επιστολή.
Δημοσιογράφος: Και κάποιος που αναζητά μια διέξοδο στην ελληνική γη μπορεί να το κάνει και από μεράκι, μπορεί να το κάνει και επειδή το βλέπει ως ευκαιρία αλλά μπορεί και για κάποιους να είναι η μόνη διέξοδος, να είναι σε απόγνωση οι άνθρωποι, και για να είναι σε απόγνωση σημαίνει ότι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ.
Υπουργός: Πολλοί έχασαν τη δουλειά τους. Εμείς τους θέλουμε κι αυτούς, ανεξάρτητα αν μιλάμε μέχρι τώρα για την έννοια του νέου με την ηλικιακή του μορφή. Θέλουμε να μιλάμε και για την είσοδο του νεοεισερχόμενου στη γεωργία. Θέλουμε και κάποιον που δεν είναι 35, ας είναι 40, ας είναι 45 ετών και είναι ηλεκτρολόγος που έχασε για παράδειγμα τη δουλειά του γιατί έκλεισε η επιχείρηση που τον απασχολούσε. Μας ενδιαφέρει να γυρίσει στο χωριό, ν’ ανοίξει ξανά το σπίτι του..
Δημοσιογράφος: Ξέρετε τι θα πει κάποιος που μας βλέπει όμως κ. Υπουργέ; Θα πει «καλά μας τα λέει ο κ. Καθηγητής αλλά τρέχα γύρευε, εγώ τώρα σε ποιον να πάω, στο Υπουργείο στέλνουν από το ένα γραφείο στο άλλο, οπότε άσε, δεν πάω πουθενά και περιμένω την τύχη μου εδώ».
Υπουργός: Έχετε απόλυτο δίκιο και έχουν δίκιο και πολλοί, όσοι μάλιστα δεν κατάγονται από την Περιφέρεια. Όσοι κατάγονται από την Περιφέρεια, έχουν δηλαδή ένα σπίτι στο χωριό που το έχουν κλεισμένο, τους άφησε κάποιος ένα χωράφι, κάποιο στάβλο εκεί., για αυτούς είναι ευκολότερο. Ωστόσο και αυτοί θέλουν βοήθεια, εκεί έρχεται και η δική μας βοήθεια..
Δημοσιογράφος: Αλλά υπάρχει ένα σημείο αναφοράς, υπάρχει το πατρικό, υπάρχει ένα χωράφι.
Υπουργός: Έτσι ακριβώς. Αλλά ακόμη και σ’ αυτούς που δεν έχουν αυτή τη σύνδεση, εμείς στεκόμαστε δίπλα τους. Δημιουργούμε τώρα τέτοια κέντρα υποστήριξης αυτών των ανθρώπων που θα είναι καταλύτης γι’ αυτή τη δουλειά. Πρέπει να τους πάρουμε από το χέρι και να τους ενθαρρύνουμε. Ζητούμε μάλιστα και από τις ομάδες παραγωγών που έχουμε οργανώσει σε όλη την Περιφέρεια, σε μια προσπάθεια να αρθεί ένα διαρθρωτικό πρόβλημα που έχει ο τόπος μας, που είναι ο μικρός και διάσπαρτος κλήρος, υποστηρίζουμε διάφορες μορφές συνεργατισμού, όπως είναι και οι Συνεταιρισμοί.

Για την υποστήριξη της σύμπραξης στον πρωτογενή τομέα μέσω της συμβολαιακής γεωργίας και των νέων μορφών συνεργατισμού

Υπουργός: Όπως προανέφερα μια ιδιαίτερη μορφή συνεργατισμού είναι αυτές οι ομάδες των παραγωγών, όπου 50-60 άτομα, νέοι συνήθως, καταπιάνονται όλοι μαζί για ένα συγκεκριμένο προϊόν, ας πούμε η ομάδα του Βελβεντού που κάνει τα ροδάκινα, ίσως είναι η πιο γνωστή και μια απ’ τις πιο πετυχημένες. Στις ομάδες αυτές των νέων αγροτών που κάνουν όλοι συμβολαιακή παραγωγή τώρα, η οποία είναι συνυφασμένη και με τα παρακάτω βήματα της μεταποίησης κτλ., έρχεται τώρα η τράπεζα και δίνει ρευστότητα σ’ αυτή την ομαδοποίηση.
Δημοσιογράφος: Δίνει η τράπεζα;
Υπουργός: Βεβαίως. Σε όλες σχεδόν τις ομάδες παραγωγών. Στο ροδάκινο, στα ρόδια προχθές μου είπαν, στους βαμβακοκαλλιεργητές, στον καπνό, στην ΕΒΟΛ που είναι μια γαλακτοβιομηχανία της Ένωσης Συνεταιρισμών στο Βόλο, έχει τους κτηνοτρόφους της που κάνουν σημαντικά βήματα στη μεταποίηση. Τώρα μάλιστα μαζί με το γάλα έκαναν μια σύμβαση μ’ ένα σούπερ μάρκετ, ώστε να διαθέσουν παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι, γυρίζουν πίσω και με τη φυτική παραγωγή, κάνουν δηλαδή συμβόλαια με τους γεωργούς να τους δώσουν ζωοτροφές. Να λοιπόν ένα ωραίο συμβολαιοποιημένο σύστημα όπου κάποιος γνωρίζει από την αρχή τι θα πουλήσει, πόσο θα το πουλήσει.

Στροφή στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, ψυχανθών, οσπρίων

Δημοσιογράφος: Σε ποια προϊόντα μπορούμε να ποντάρουμε; Ποια είναι τα καλά προϊόντα, τα δυνατά χαρτιά αυτή τη στιγμή με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες ισορροπίες;
Υπουργός: Όλα τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας είναι εξαιρετικά, ακόμα και τα κλασικά, τα παραδοσιακά μας. Ένας φίλος μου στη Βόρεια Ελλάδα καταπιάστηκε με το ελληνικό αλεύρι. Πήρε μια από τις καλές παραδοσιακές μας ποικιλίες σταριού που κάνει εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι και το δίνει στις αλευροβιομηχανίες. Επίσης, τα παραδοσιακά όσπρια. Λέμε στους γεωργούς να κάνουν όσπρια που είναι ψυχανθή φυτά, αυτολιπαίνονται από την ατμόσφαιρα. Βοηθούν το περιβάλλον. Πώς είναι δυνατό να μη μπορούμε να παράξουμε φασόλια, να μη μπορούμε να παράξουμε φακές, ρεβύθια.

Για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ

Δημοσιογράφος: Επειδή πρέπει να ολοκληρώνουμε αυτή τη σύντομη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση Υπουργέ, με τη δέσμευση να τα ξαναπούμε εκτενέστερα, τι είπατε στη συνάντηση που είχατε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη;
Υπουργός: Ήταν μια σειρά θεμάτων που είναι ας το πούμε συναρμοδιότητα μεταξύ των δυο Υπουργείων. Ας τα πάρουμε με τη σειρά: Σ’ αυτό το τραπέζι αν θυμάστε, σε μια δική σας εκπομπή, ένας νεαρός από το Κόμμα της Δράσης μάλιστα ήταν, που δραστηριοποιείται στο αγροεπιχειρείν, έλεγε: «Δείτε τι δυσκολίες έχουν οι κτηνοτρόφοι τώρα που το χωροταξικό τους αναγκάζει ν’ απομακρυνθούν κάπως από τα χωριά και τ’ αστικά κέντρα, να υπάρχει μια απόσταση της κτηνοτροφικής μονάδας του στάβλου από τις κατοικίες, τι δυσκολίες έχουν να κάνουν ένα απλό στάβλο, να νομιμοποιήσουν μια μονάδα».
Απλουστεύσαμε λοιπόν αυτήν τη διεργασία μ’ ένα πολύ εύκολο τρόπο και πολύ λίγα χρήματα, σχεδόν μηδενικά, να μπορεί γρήγορα δηλαδή ν’ αδειοδοτείται μια κτηνοτροφική μονάδα, να κάνει κάποιος την κτηνοτροφική εγκατάστασή του, να μεταφέρει εκεί τη μονάδα του κτλ. Το ίδιο ισχύει για μια σειρά άλλων τέτοιων δραστηριοτήτων. Δείτε για παράδειγμα τι δυσκολίες είχαν να πάρουν άδειες τα θερμοκήπια. Μέχρι τώρα χειρίζονταν τα θερμοκήπια σα να είναι κτίσματα και πολυκατοικίες. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Δημοσιογράφος: Λύνονται τώρα αυτά τα θέματα;
Υπουργός: Λύθηκαν όλα αυτά. Έχει υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Δημοσιογράφος: Γιατί πολλές φορές ο κόσμος ακούει ότι συναντήθηκαν δυο Υπουργοί, τα συζήτησαν και λύνονται μετά από πέντε χρόνια.
Υπουργός: Όχι, καθόλου. Και μάλιστα το τελευταίο ζήτημα στο οποίο δίνουμε λύση είναι η σαλιγκαροτροφία. Πάρα πολλά παιδιά στρέφονται στην εκτροφή σαλιγκαριών κι επειδή αυτή γίνεται μέσα σε θερμοκήπια, απλουστεύονται και αυτές οι αδειοδοτήσεις.
Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, να είστε σίγουροι πως κάνουμε ό,τι μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Πιστέψτε με.
Δημοσιογράφος: Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κόσμος που ασχολείται με την ελληνική γη ξαναπαίρνει τα πάνω του. Σας ευχαριστούμε πολύ που σήμερα ήσαστε εδώ. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα για να μπορέσουμε να δούμε και περισσότερα στοιχεία, να δώσουμε και περισσότερες πληροφορίες στον κόσμο.
Υπουργός: Θα είμαι στη διάθεσή σας. Ευχαριστώ.

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις