ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 04 Σεπτεμβρίου 2013


Σημεία Συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη

στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ fm 99.5 και τους δημοσιογράφους,
Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη

Για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων, του ΥπΑΑΤ, ύψους 25 εκατ. ευρώ σε 800.000 δικαιούχους

Υπουργός: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στη διανομή δωρεάν τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας μας. Φέτος μόλις έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, που είναι ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, άρα μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα και αφορά περίπου 800.000 δικαιούχους. Μάλιστα, για την υλοποίησή του, συνεργαζόμαστε με περισσότερους από 1.000 κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε τους δικαιούχους. Δηλαδή η εκκλησία, οι Δήμοι, οι σύλλογοι πολυτέκνων, παλιννοστούντων κ.α, μας υποδεικνύουν τους ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας αυτή τη στιγμή κι όπως είπατε για να διευκολυνθεί αυτή η διεργασία, γιατί για μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης, το να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Για φέτος προχωρήσαμε στο χωρισμό της χώρας σε τρεις γεωγραφικές ενότητες, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα.
Στο παρελθόν έχοντας όλη τη χώρα ενιαία στο διαγωνισμό, επειδή πρέπει να κατατεθούν εγγυητικές επιστολές από τους διαγωνιζόμενους, για το ποιος θα «πάρει» αυτό το διαγωνισμό, χρειαζόταν υψηλές εγγυητικές επιστολές, άρα συνήθως πήγαινε σε μια ή δυο εταιρείες. Τώρα λοιπόν δε χρειάζονταν τόσο μεγάλες εγγυητικές επιστολές, άρα συμμετείχαν στο διαγωνισμό πάρα πολλές εταιρείες, σχεδόν 23 και αυτό δείχνει ότι ήταν σωστή αυτή η τομή.
Κέρδισαν το διαγωνισμό 16 εταιρείες, δηλαδή είχαν την ευκαιρία και μικρότερες εταιρείες, ακόμα και Ενώσεις Συνεταιρισμών. Για παράδειγμα στο προϊόν τυρί φέτα κέρδισε η Ένωση των Καλαβρύτων, που είναι μια εξαιρετική κτηνοτροφική οργάνωση και παράγει εξαιρετικής ποιότητας ΠΟΠ προϊόν τυρί φέτα. Στο ελαιόλαδο συμμετείχε και κέρδισε η Ένωση Ρεθύμνου. Επίσης το «σπάσιμο» της περιφέρειας βοήθησε να πάνε προϊόντα εκεί που πραγματικά τα χρειάζονται. Δηλαδή για παράδειγμα, στο παρελθόν έδιναν παντού γραβιέρα Κρήτης. Μα δεν έχει νόημα να δώσεις στην Κρήτη γραβιέρα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δε θα έχει ο ίδιος ή κάποιος δικός του να του δώσει. Άρα λοιπόν ήταν καλύτερα να «πάμε» αυτό το προϊόν στις άλλες δύο γεωγραφικές ενότητες, όπου πραγματικά θα άξιζε τον κόπο να δοκιμάσουν και να φάνε αυτό το εξαιρετικό προϊόν και να πάρει η Κρήτη κάτι άλλο που δεν το έχει σε αυτή την έκταση, όπως είναι το κασέρι της Μακεδονίας κ.α.
Δεν είναι μόνο ότι βοηθούμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, με τέτοια προϊόντα, αλλά ταυτόχρονα δίνουμε την ευκαιρία και σε ελληνικές επιχειρήσεις και παραγωγικούς φορείς και μεταποιητικές μονάδες, να πουλήσουν τα προϊόντα τους παίρνοντας 25 εκατομμύρια ευρώ, που επίσης είναι σημαντικό.
Όλα τα προϊόντα τα τυροκομικά που μοιράζουμε και να μου επιτρέψετε να σας αναφέρω μόνο τα τυροκομικά, που είναι το τυρί φέτα, η γραβιέρα, το κασέρι και η κεφαλογραβιέρα, όλα πρέπει να είναι ΠΟΠ, δηλαδή με ονομασία προέλευσης, δηλαδή ελληνικά προϊόντα.
Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα προϊόντα, δηλαδή θα μοιράσουμε ρύζι, μακαρόνια, λάδι, και όλα θα είναι συσκευασμένα όπως και τα τυροκομικά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος παίρνει στο σπίτι του μια σημαντική ποσότητα τροφίμων κι έχει τη δυνατότητα για δυο-τρεις μήνες να το καταναλώνει, χωρίς να χαλάει.

Δημοσιογράφος: Βλέπω εδώ κ. Υπουργέ ότι οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τις 800.000 και θέλω να μου πείτε αυτοί οι άνθρωποι πως μπορούν να ενημερωθούν, πρέπει να κάνουν κάποια διαδικασία για να παραλάβουν;

Υπουργός: Έχουν ήδη ενημερωθεί από τους φορείς στους οποίους ανήκουν. Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι με τους οποίους συνεργαζόμαστε θα ειδοποιήσουν τους δικαιούχους ότι έχουν παραλάβει τα τρόφιμα, ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους να τα παραλάβουν.
Είναι πιστεύω μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία κι είναι μια μαζική προσπάθεια. Μιλάμε για πολύ μεγάλες ποσότητες τροφίμων και σε όλη την Ελλάδα.

Για τους ελέγχους από τον ΕΦΕΤ σε καταστήματα που θα διαθέτουν τρόφιμα με ημερομηνία περασμένης διατηρησιμότητας

Δημοσιογράφος: Να πάμε σε ένα άλλο θέμα όμως, το οποίο είναι πολύ σοβαρό, αυτό που αποκαλούμε εμείς οι δημοσιογράφοι τα ληγμένα τρόφιμα. Έχουμε ένα θέμα με τον ΕΦΕΤ από ότι ξέρουμε, που είναι στην αρμοδιότητά σας. Οι εργαζόμενοι μιλάνε για μία ομηρία η οποία παραλύει τους ελέγχους, τι γίνεται με αυτή την υπόθεση τώρα; Γιατί φαντάζομαι υπάρχει και εμπλοκή όσον αφορά στον έλεγχο αυτών των προϊόντων κι όχι μόνο, συνδυάζεται και με τους ελέγχους στα σχολικά κυλικεία εν όψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Πως θα κινηθείτε το επόμενο διάστημα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Υπουργός: Να διαχωρίσουμε τα δύο θέματα. Ας πάρουμε το θέμα των ληγμένων, όπως το αναφέρετε πλέον μονολεκτικά. Θα σας πω κάτι και να μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω την εμπειρία, γιατί έζησα το θέμα αυτό για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική. Εκεί τι γινόταν; Λίγο πριν λήξει ένα προϊόν, βάσει της ημερομηνίας που αναγράφεται στην ετικέτα του και λίγο πριν έρθει αυτή η ημερομηνία, το σούπερ μάρκετ είχε ένα σετ από ράφια, τα προϊόντα αυτά είχαν ως ένδειξη μια μεγάλη κίτρινη ετικέτα και τα διέθετε προς πώληση έχοντας μειώσει κατά περίπου 20% την τιμή του και επέλεγε ο καταναλωτής αν θα το αγόραζε ή όχι γνωρίζοντας όμως ότι έχει μικρή διάρκεια έως τη λήξη του.
Αυτό το σύστημα θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφερθεί εδώ και αυτή ήταν και η δική μου πρόταση, όταν συζητούσαμε τα σχετικά θέματα με τα συγκεκριμένα τρόφιμα. Τώρα, όμως με τη διάθεση των προϊόντων μετά τη λήξη τους, θέλει επισταμένο έλεγχο, καθώς όσο πιο ευαίσθητα είναι τα προϊόντα και μιλούμε για φρεσκάδα ημερών, τόσο πιο δύσκολη είναι η κατάσταση.
Γιατί αν πρόκειται για μακαρόνια ή φακές δεν είναι επικίνδυνο να τα καταναλώσεις για παράδειγμα 20 μέρες ή ένα μήνα μετά τη λήξη της ημερομηνίας και κανένας μας δεν το πετάει. Όσο όμως πάμε σε πιο ευαίσθητα προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το γάλα ή τα αυγά όπου οι παραπάνω ημερομηνίες, όταν μάλιστα δεν είναι συνυφασμένες με ένα αυστηρό έλεγχο των συνθηκών συντήρησης στη διάρκεια της διακίνησής τους, τότε εκεί υπάρχει πρόβλημα και γι’ αυτό και οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ λένε ότι θέλει πιο επισταμένο έλεγχο, να σιγουρέψουμε ότι δε τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να εγγυηθείτε απολύτως ως πολιτικός προϊστάμενος του ΕΦΕΤ ότι εφόσον αρχίσει να λειτουργεί αυτή η διαδικασία των τροφίμων που έχουν ξεπεράσει τη διατηρησιμότητά τους, ας το πούμε έτσι, για να μην πούμε ληγμένα, θα είναι απολύτως διασφαλισμένο το καταναλωτικό κοινό με την κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή;

Υπουργός: Δεν μπορεί κανείς να μιλά απόλυτα. Εμείς έχουμε χρέος να κάνουμε, αυτό άλλωστε πηγάζει κι από τις υποχρεώσεις μας βάσει του νόμου ως ελεγκτικοί φορείς για την Πολιτεία, ό,τι είναι δυνατόν, όπως και το κάνουμε.
Αλλά όπως και στο παρελθόν, πριν έρθει το θέμα των ληγμένων, επανειλημμένα «πιάσαμε» καταστάσεις και τιμωρήθηκαν άνθρωποι ή αλυσίδα διακίνησης σούπερ μάρκετ, γιατί δεν τηρούσαν τους κανόνες που επιβάλλει ο νόμος, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Αν εντοπίσουμε κάποιον που παρανομεί σίγουρα θα τιμωρηθεί, επομένως κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι «ξέρεις δε θα υπάρξει ποτέ κανένα τέτοιο συμβάν».

Για τους ελέγχους από τον ΕΦΕΤ στα σχολικά κυλικεία

Δημοσιογράφος: Σε ότι αφορά στους ελέγχους στα σχολικά κυλικεία;

Υπουργός: Από την πλευρά του ΕΦΕΤ, ένα από τα σημαντικά καθήκοντά του είναι ο έλεγχος των κυλικείων κι επειδή αφορά μια ευαίσθητη ομάδα του καταναλωτικού κινήματος, δηλαδή τα παιδιά μας, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Και θα έλεγα ότι εκεί έμφαση δίνεται στο να γίνει προληπτική δουλειά. Να δούμε δηλαδή πώς θα μπουν και σωστά προϊόντα στα κυλικεία, όπως είναι μια πίτα, ένας φρέσκος χυμός φρούτων και έτσι κάπου εκεί γίνεται η μεγάλη προσπάθεια ας το πούμε εκπαίδευσης-ενημέρωσης των κυλικείων και των παιδιών και λιγότερο κατασταλτικός έλεγχος και μόνο.

Για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων του ΕΦΕΤ

Δημοσιογράφος: Σε ότι αφορά στον ΕΦΕΤ, σήμερα είχαμε μια παρέμβαση από το Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου των εργαζομένων κ. Γρηγόρη Χαραλαμπάκη, ο οποίος δήλωσε στην πρωινή μας εκπομπή ότι η ασάφεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή για το τι θα συμβεί, για το αν θα μπουν δηλαδή στη διαθεσιμότητα ή όχι, τους δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούν να εγγυηθούν.

Υπουργός: Όχι γι’ αυτό δεν υπάρχει καθόλου ασάφεια. Ο ΕΦΕΤ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και όπως όλα τα αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένων και των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, θα συνεισφέρουν, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 131 ατόμων, που προβλέπεται για το Υπουργείο μας.

 

Σχετικές Αναρτήσεις