ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 09 Οκτωβρίου 2013
Σημεία Συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στον Τ/Σ STAR, στην εκπομπή «LIVE U» και στη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου
Για την επιστροφή της 2ης δόσης ΕΦΚ Πετρελαίου στους αγρότες
Υπουργός: Ξεκινάει η διαδικασία της επιστροφής της 2ης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών στους αγρότες και πιστώνονται τα διαθέσιμα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορούν οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά που θα τους καταβληθούν. Σας θυμίζω ότι είχαμε δώσει την 1η δόση την 1η Μαρτίου, όταν οι γεωργοί ξεκίνησαν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, γιατί τότε είχαν ανάγκες, να οργώσουν, να σπείρουν κλπ. Και είπαμε από τότε ότι είναι καλύτερα να δοθεί το Σεπτέμβριο η δεύτερη δόση και όχι τα Χριστούγεννα, όπως δινόταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τώρα είναι η περίοδος συγκομιδής των ανοιξιάτικων καλλιεργειών, δηλαδή τώρα συγκομίζουν βαμβάκια, καλαμπόκια, τεύτλα, ντομάτες βιομηχανικές.
Για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους
Υπουργός: Από αύριο θα πιστωθούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων που αφορούν στην εξισωτική αποζημίωση και μεθαύριο Παρασκευή, θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα. Την Πέμπτη το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η διεργασία και από την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα χρήματά τους. Επίσης και οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να δουν με ακρίβεια το ποσό που θα πάρει ο καθένας.
Για την καταβολή της προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης του 2013
Δημοσιογράφος: Υπουργέ, σας ρωτώ για τις προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης 2013, πότε θα πληρωθούν, τι θα γίνει. Πότε θα πληρωθούν όσοι περιμένουν να πάρουν χρήματα;
Υπουργός: Όπως λέει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούμε να πληρώσουμε πριν την 15η Οκτωβρίου, παρά το ότι είμαστε σχετικά έτοιμοι. Πρέπει να κλείσει το οικονομικό έτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιτραπεί να δοθούν προκαταβολές. Άρα λοιπόν μετά την 15η Οκτωβρίου, όπως ξέρουν οι γεωργοί, κάθε χρόνο θα πληρώσουμε το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ που είναι οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης και το άλλο 1,1 λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
Για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων
Υπουργός: Σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που είναι μια πρόκληση για όλους μας, να δούμε πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση, υπήρξε η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και αυτό ήταν και η δική μου επιλογή, να δούμε εάν μπορεί ο τόπος να ξαναπατήσει στον πρωτογενή τομέα με την ευρύτερη έννοια, είτε είναι αυτό φυτική παραγωγή, ή ζωική, ή ιχθυοπαραγωγή, δασική παραγωγή κλπ.
Να παράξουμε εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη, προϊόντα, να τα μεταποιήσουμε, να τα τυποποιήσουμε, να τα διακινήσουμε, να τα πιστοποιήσουμε σωστά, προκειμένου τα χρήματα που θα πάρουμε και από τις εξαγωγές, πέραν της δικής μας διατροφικής επάρκειας, να φέρουν συνάλλαγμα στον τόπο μας. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι μετρήσιμα και αρχίζουν να διαφαίνονται και στον κόσμο. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τις εξαγωγές του τόπου μας και βλέπουμε οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 11% και βρίσκονται ανάμεσα στα 10 κορυφαία προϊόντα που εξάγει ο τόπος μας, απ’ όλα τα είδη των προϊόντων.
Για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στη γεωργία και την καινοτόμο παραγωγική διαδικασία
Υπουργός: Πρόσφατα επισκέφθηκα τα γεωθερμικά πεδία της Θράκης. Ο Βορράς έχει 7 γεωθερμικά πεδία, έναν εξαιρετικό ορυκτό πλούτο. Για παράδειγμα εκεί κάποιος αξιοποίησε τη γεωθερμία και αποξηραίνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Έχει δωρεάν ενέργεια και παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Αυτό θέλω να πω. Θέλουμε τη φρεσκάδα και τις ιδέες τους σε όλους τους τομείς. Μια νεαρή που την τιμήσαμε μάλιστα πρόσφατα στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ήταν μια νεαρή δημοσιογράφος που δούλευε στην Ιταλία, δημιούργησε μια εταιρεία, μέσω διαδικτύου, μέσω της οποίας διαθέτει προς πώληση σε όλο τον κόσμο εξαιρετικά αρωματικά, φαρμακευτικά και κυρίως αρτυματικά φυτά του τόπου μας.
Για την ενίσχυση των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων στη γεωργία
Δημοσιογράφος: Έχουμε πολλές ερωτήσεις από νέους αγρότες. Κατ' αρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε ποιος θεωρείται νέος αγρότης, ποιος μπορεί δηλαδή να επιδοτηθεί μέσω των ειδικών προγραμμάτων, θα μας πείτε και ποια είναι αυτά που τρέχουν. Έχετε βάλει εκεί κάποιες διαχωριστικές γραμμές, οι οποίες αφήνουν πολύ κόσμο εκτός.
Υπουργός: Υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στο «νέος ηλικιακά», ας πούμε όποιος είναι κάτω από 40 ετών, και στο νεοεισερχόμενο στη γεωργία. Κάποιος που δεν είναι αναγκαστικά νέος, για παράδειγμα πριν από λίγο είπατε για κάποιον που ήταν 47 ετών, ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω στη γεωργία. Αυτός δεν είναι νέος ηλικιακά, είναι όμως νεοεισερχόμενος, αφού μέχρι τώρα δεν καλλιεργούσε τίποτα. Εμάς μας ενδιαφέρουν αμφότεροι. Το ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία είναι ένας από τους πιο συρρικνωμένους πόρους. Είναι πολύ περιορισμένος και πρέπει να τον ενισχύσουμε είτε στην τρέχουσα περίοδο είτε στη νέα προγραμματική περίοδο, δηλαδή μέσω της νέας ΚΑΠ. Απ’ αυτό που υποφέρουμε εμείς και αφορά στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, υποφέρει όλη η Ευρώπη. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι στην Ευρώπη μόνο κάτι λιγότερο από το 6% είναι αγρότες, δηλαδή κάτω από τα 35-40 χρόνια. Που σημαίνει ότι σιγά - σιγά φθίνει ο πληθυσμός, δεν υπάρχουν νέοι στη γεωργία.
Δημοσιογράφος: Η τάση είναι αυξητική; Επιστρέφουν σιγά-σιγά στη γη τους;
Υπουργός: Να πούμε αυτό που λέει η λαϊκή σοφία, ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Η κρίση και οι δυσκολίες να βρουν δουλειά οι άνθρωποι στα αστικά κέντρα, ανάγκασε πάρα πολλούς ανθρώπους σιγά-σιγά να γυρίσουν στη γεωργία. Εμείς λοιπόν τι κάνουμε: Πρώτα - πρώτα υλοποιήσαμε μια δράση για τους νέους που είναι στην Περιφέρεια, ώστε να μη φύγουν κι αυτοί. Τους δώσαμε τη δυνατότητα να κάνουν ένα σχέδιο βελτίωσης της επιχείρησής τους, της επιχείρησης του πατέρα τους, να μεγαλώσουν δηλαδή ένα στάβλο, να πάρουν περισσότερα ζώα, να κάνουν ένα δεύτερο θερμοκήπιο, να πάρουν κι άλλα χωράφια, μηχανήματα κτλ.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για τα σχέδια βελτίωσης ήταν περίπου 7.700, έχουν ήδη αξιολογηθεί όλες και σιγά-σιγά αρχίζει η υλοποίησή τους. Γιατί δεν προχωράει γρήγορα αυτό το πρόγραμμα; Γιατί έχουν πρόβλημα εγγυοδοσίας και ρευστότητας. Εκεί, λοιπόν, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να λύσουμε το πρόβλημα αυτό και σας ανακοινώνω ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα δημιουργηθεί το γεωργικό ΕΤΕΑΝ. Όπως δηλαδή είχαμε ένα ΕΤΕΑΝ για κάποιον που ήθελε να κάνει μια επιχείρηση σε άλλον τομέα και όχι στη γεωργία, έτσι δημιουργούμε ένα γεωργικό ΕΤΕΑΝ, μεγέθους 250 εκατομμυρίων ευρώ σε σύμπραξη με τις Τράπεζες, προκειμένου όλοι αυτοί να λύσουν το πρόβλημα εγγυοδοσίας και δανείου για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα ξεκινήσει. Θα είναι χαμηλότοκο, θα είναι της τάξεως του 4% ή και κάτι λιγότερο από το 4%.
Τα κριτήρια δεν είναι αυστηρά. Μάλιστα, επειδή πραγματικά θέλουμε να τους διευκολύνουμε στον κανονισμό της νέας ΚΑΠ, χάριν και στις δικές μας προσπάθειες, πέρασαν δυο πράγματα για τους νέους. Πρώτον, να μη χρειάζονται κεφάλαιο εγγυοδοσίας για να μπορούν να ξεκινήσουν κάτι. Δηλαδή αν κάποιος είναι άνεργος δεν περιμένουμε να έχει άπειρα κεφάλαια κατατεθειμένα και να πάει στην Τράπεζα και να πει «δώστε μου μια εγγυητική επιστολή να πάω να πάρω τα λεφτά που μου δίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από το κράτος για να ξεκινήσω την επιχείρησή μου». Άρα δε θα χρειάζεται εγγυοδοσία για την προκαταβολή, θα παίρνει το 30% να ξεκινήσει τη δουλειά και στην πορεία θα το δούμε.
Αυτές τις μέρες θα γίνουν δυο δράσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι. Ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως των Αθηνών, θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης νέων αγροτών, νεοεισερχόμενων ή νέων. Και δεύτερον, ξεκινούμε με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», που είναι ένας από τους εποπτευόμενους φορείς μας, ένα μεγάλο πρόγραμμα να εκπαιδευθούν αυτοί οι άνθρωποι, να ενημερωθούν. Δεν έχει σημασία κάποιος να μας πει «εγώ έχω 10 στρέμματα και θέλω να κάνω κάτι». Πρέπει να μας πει που είναι αυτά τα στρέμματα. Τι γίνεται σ’ αυτή την περιοχή, τι συνιστά το Υπουργείο για παράδειγμα να καλλιεργηθεί σε μια πλαγιά. Μπορεί να καλλιεργήσει αμπέλι; Πρέπει να βάλει τριφύλλια, να βάλει ψυχανθή; Αυτή είναι η δυσκολία. Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν αυτή την ανάγκη ανεξάρτητα του επιπέδου της εκπαίδευσής τους, να ενημερωθούν τι μπορούν να κάνουν σε ποια περιοχή μπορούν να απευθυνθούν στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα».
Με την αναμόρφωση που κάναμε ζητήσαμε και στην τρέχουσα περίοδο επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ να βοηθήσουμε περισσότερους νέους ανθρώπους και περιμένουμε την οριστική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει όμως να πω λοτι δεν ζητούμε από όλους να γυρίσουν και να καλλιεργήσουν. Μπορεί να γυρίσει κάποιος και να εκθρέψει ζώα, να γίνει κτηνοτρόφος, να κάνει μια μεταποιητική μονάδα ή μια μονάδα μεταποίηση φρούτων.
Για την απασχόληση άνεργων επιστημόνων στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Υπουργός: Στο πλαίσιο τη προσπάθειας αντιμετώπισης της ανεργίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, ανακοινώσαμε ότι θα απασχοληθούν 445 άνεργοι γεωτεχνικοί στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή την ώρα σημασία έχει ότι αρκετοί γεωτεχνικοί θα βρούνε δουλειά και μάλιστα στα αντικείμενά τους. Μπορώ να πω ότι και με δυο - τρεις ακόμη δράσεις που κάνουμε, όπως είναι οι 100 προσλήψεις των ερευνητών και άλλων 150 μεταπτυχιακών κατόχων διδακτόρων στην έρευνα, προσπαθούμε να μη χάσουμε, δηλαδή να μη φύγει στο εξωτερικό αυτός ο «ανθός» της κοινωνίας μας.