Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στο Ρ/Σ REAL FM 97.8 και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή
- Λύσαμε το θέμα της υπερυποθήκευσης με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων της παλαιάς ΑΤΕ.
- Για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών καταλήξαμε σε μια λύση που εξυπηρετεί αντικειμενικό σκοπό.
- Θα λυθούν τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων, των εικονικών τιμολογίων, των πλαστών επιστροφών ΦΠΑ κλπ.
- Η τιμή του γάλακτος μπορεί να πέσει, αν καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής σε όλη τη διαδικασία.
- Η πρώτη επιτυχία επί ελληνικής Προεδρίας είναι η συμφωνία για τη νέα ΚΑλΠ, από την οποία θα δοθούν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων των αγροτών
Δημοσιογράφος: Οι αγροτικές κινητοποιήσεις πώς εξελίσσονται κύριε Υπουργέ;
Υπουργός: Θα σας πω ότι κρατήσαμε ανοιχτό το διάλογο με όλες τις ομάδες των αγροτών γιατί είναι πολλές και ποικίλες ομάδες με διαφορετικά ενδιαφέροντα κάθε φορά, ανάλογα με τις παραγωγές που έχουν στον τόπο τους.
Επομένως, μ’ αυτόν το διάλογο καταφέραμε και λύσαμε αρκετά από τα προβλήματά τους, ακούγοντας ένα-ένα τα αιτήματά τους. Σας θυμίζω το αίτημα να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια της παλαιάς ΑΤΕ, που είχαν υπερφορτωθεί και είχαν επίσης υπερχρεωθεί με υπερυποθήκευση ιδιοκτησιών των αγροτών. Είχαν δεσμευτεί περίπου στο μισό εκατομμύριο στρέμματα στην παλαιά ΑΤΕ με αυτά τα ενυπόθηκα δάνεια. Αυτό το θέμα το λύσαμε.
Εστιάσαμε τελευταία στο θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, όπου το σύστημα έτσι όπως το ήξερε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με το πως τηρούνται τα στοιχεία αυτά στις βιομηχανίες, στο εμπόριο κτλ., προσπάθησε να το μεταφέρει τώρα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το σύστημα αυτό έχει δυσκολίες να εφαρμοστεί αυτούσιο στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Εκεί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι γεωργοί οι ίδιοι αλλά και οι ομάδες παραγωγών, είχαμε προτάσεις στο διάλογο αυτό. Και χαίρομαι που με αυτόν το διάλογο καταλήξαμε σε μια λύση που και τον αντικειμενικό σκοπό εξυπηρετεί –ποιος ήταν αυτός: Όλοι, και οι γεωργοί το ήθελαν αυτό, να τηρηθούν τα στοιχεία εσόδων-εξόδων για να λυθούν τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων, των εικονικών τιμολογίων, των πλαστών επιστροφών στα τιμολόγια και τις μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ κτλ.
Για τις ρυθμίσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών
Δημοσιογράφος: Για το θέμα του βιβλίου εσόδων-εξόδων αμέσως έγιναν οι τροποποιήσεις τις οποίες ήθελαν οι αγρότες, κάποιοι λένε ότι είναι δίκαιες, κάποιοι λένε ότι απλώς τους χαϊδεύετε.
Υπουργός: Όχι, δεν είναι έτσι, πρέπει να το πω αυτό. Δεν αλλάζει τίποτα στην τήρηση των στοιχείων.
Δημοσιογράφος: Μήπως επειδή απειλούν με τα μπλόκα και είναι και μια μεγάλη κοινωνική ομάδα πάντα έχουν μια διακριτή μεταχείριση;
Υπουργός: Όχι, δεν έχουν διακριτή μεταχείριση, ίσα-ίσα, το βασικό επιχείρημα που θέλουμε να τηρηθούν τα στοιχεία των εσόδων-εξόδων, υλοποιείται, δεν απαλλάσσεται κανένας από την τήρηση των στοιχείων αυτών.
Από εκείνο που απαλλάσσεται είναι να τηρεί βιβλία καθημερινά κάποιος που θα έχει έσοδα, για παράδειγμα μόνο μια φορά το χρόνο. Γιατί ένας γεωργός που καλλιεργεί ας το πούμε το βαμβάκι ή το ροδάκινό του, από σήμερα θ’ αρχίσει να έχει έξοδα, να σπέρνει, να ρίχνει λιπάσματα, να έχει ανάγκες για πετρέλαιο, αύριο να σκαλίσει το χωράφι του, αργότερα να το συγκομίσει κτλ. και όταν θα δώσει τη σοδειά του τον Οκτώβριο – Νοέμβριο στον έμπορο ή στην ομάδα του, και το διευκρινίζω αυτό γιατί έχει τη σημασία του, τότε θα έχει για πρώτη φορά αυτός ο συγκεκριμένος έσοδα.
Ποιο είναι το νόημα κάθε μήνα να πηγαίνει και να φτιάχνει τα βιβλία του στο λογιστή; Και το λέω αυτό όχι θεωρητικά, γιατί 100.000 αγρότες ήδη τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και έχουμε αυτή τη σχετική εμπειρία από αυτούς. Άρα τώρα που επεκτείνεται το μέτρο και σε άλλους 200.000-300.000 χιλιάδες, γιατί να μην ενσωματωθεί αυτή η εμπειρία;
Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν εσείς εκτιμάτε ότι με όλες αυτές τις αλλαγές που έγιναν επί τα βελτίω για τους αγρότες, δε θα έχουμε πια κινητοποιήσεις.
Υπουργός: Αν έχουμε κινητοποιήσεις, θα έχουμε από ανθρώπους που έχουν πρόβλημα να το εφαρμόσουν. Γιατί μην ξεχνάτε ότι και αγρότες ήταν αυτοί που έδιναν τα εικονικά τιμολόγια και αγρότες ήταν αυτοί που πήγαιναν και έπαιρναν υπερβολικές επιστροφές ΦΠΑ, δηλώνοντας ψεύτικα στοιχεία, επομένως κάποιοι εξ αυτών σίγουρα θα διαμαρτύρονται. Αλλά εμείς θέλουμε ν’ ακούσουμε αυτούς τους λίγους ή θέλουμε ν’ ακούσουμε τους πολλούς που λένε ότι «η τήρηση των στοιχείων είναι σημαντικό εργαλείο και για μας τους αγρότες»; Γιατί τον αθέμιτο ανταγωνισμό τον δεχόταν πρώτος ο αγρότης από τις ελληνοποιήσεις.
Για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος
Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα σ’ ένα άλλο θέμα που αφορά 10 εκατομμύρια πολιτών. Και αυτό βεβαίως είναι η τιμή του γάλακτος. Εκεί που συζητούσαμε για τη μείωση της τιμής μέσω των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την παράταση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος κτλ., τελικά κ. Υπουργέ είδαμε αυξήσεις 5% και μάλιστα μαθαίνω, εκ των υστέρων, ότι οι γαλακτοβιομηχανίες σας τις είχαν πει και από το Δεκέμβριο ότι θα τις κάνουν από την 1η του Φλεβάρη.
Υπουργός: Κατ' αρχήν εμείς δεν είμαστε Υπουργείο Ανάπτυξης ούτε Εμπορίου για να έρθουν οι γαλακτοβιομήχανοι να μας πουν..
Δημοσιογράφος: Εντάξει, είστε συναρμόδιο Υπουργείο όμως.
Υπουργός: Δε μου είπε εμένα καμία γαλακτοβιομηχανία ότι «αύριο θα κάνω αυξήσεις».
Δημοσιογράφος: Πάντως τις έκαναν. Κι εκεί που μιλούσαμε για το πώς θα πέσει το γάλα που είναι 20% ακριβότερο απ’ όλη την Ευρώπη, βλέπουμε και 5% αύξηση.
Υπουργός: Μήπως το κάναμε τώρα για να πούμε σ’ ένα μήνα «να, όταν θα γίνει αυτό που επιχειρείται, κατέβηκε μόλις έγινε η επιμήκυνση 5 λεπτά ή 10 λεπτά»;
Δημοσιογράφος: Εσείς θα μας το απαντήσετε αυτό και κυρίως εσείς θα το προβλέψετε αυτό και θα το αποτρέψετε κ. Υπουργέ.
Υπουργός: Εγώ δεν είμαι αρμόδιος για να το κάνω αυτό. Εκείνο όμως που είμαι αρμόδιος να κάνω και το έκανα, είναι να πω ότι κατ' αρχήν δε μπορεί να πει το δικό μας Υπουργείο ότι δε νοιάζεται να δώσουμε κάποια καλή ποιότητα και φθηνότερο γάλα στον καταναλωτή. Ίσα - ίσα, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ακριβώς να υποστηρίξουμε τη ντόπια παραγωγή και το ντόπιο ποιοτικό γάλα.
Ούτε αποκλείουμε την είσοδο ξένου γάλακτος αν πραγματικά μπορεί να έρθει φθηνότερο. Ο κόσμος δε γνωρίζει ότι έρχεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε γάλα από το εξωτερικό και πωλείται στην Ελλάδα από άλλες χώρες εκτός δηλαδή Ελλάδας και μάλιστα δεν είναι και φθηνότερο γάλα αυτή τη στιγμή στα σούπερ μάρκετ αυτό το γάλα.
Δημοσιογράφος: Εμείς γιατί πληρώνουμε το γάλα 20% παραπάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη, το φρέσκο γάλα κ. Υπουργέ;
Υπουργός: Ας έρθουμε να πούμε πώς παράγεται το γάλα μέχρι να φτάσει από τον κτηνοτρόφο στο ράφι του καταναλωτή, στο σούπερ μάρκετ. Ένας κτηνοτρόφος παράγει την πρώτη ύλη, παρακάτω η μεταποιητική βιομηχανία παίρνει αυτό το γάλα να το παστεριώσει, να το διακινήσει, να το μοιράσει κτλ. μέχρι να φθάσει στο ράφι του καταναλωτή.
Άρα ή ακριβότερη είναι η πρώτη ύλη ή το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. Ο κόσμος πιστεύει ότι αυτό το 20% ακριβότερο μπαίνει στην πρώτη ύλη όταν βλέπουμε όμως πως η πρώτη ύλη δεν είναι και πολύ ακριβότερη, πώς παίρνει δηλαδή η ξένη γαλακτοβιομηχανία το γάλα στο εξωτερικό;
Αντιθέτως, ας ψάξουμε να δούμε το κόστος παραγωγής που έχει η μεταποιητική βιομηχανία στον τόπο μας, πόσο πληρώνει την ενέργεια στην Ελλάδα σε σχέση με το πόσο πληρώνει κανείς την ενέργεια στη Γερμανία είτε είναι πετρέλαιο είτε είναι αέριο κτλ. Δείτε πού πήγαν τα διόδια τώρα. Τα φορτηγά τους δεν κινούν; Δείτε πού είναι ο ΦΠΑ. Η Γερμανία είχε 7% κι εμείς 13%.
Λέω, λοιπόν, ότι η τιμή του γάλακτος μπορεί να πέσει, αν καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής σε όλη τη διαδικασία. Και αυτό αγωνιζόμαστε να κάνουμε και εμείς σαν Υπουργείο να βοηθήσουμε στον πρωτογενή τομέα να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.
Δημοσιογράφος: Αν για παράδειγμα απελευθερωθεί η διάρκεια της ζωής του γάλακτος, θα χρειάζονται λιγότερα μεταφορικά, θα υπάρχουν λιγότερες επιστροφές, γιατί τώρα ένα γάλα που λήγει σε 3 μέρες το επιστρέφουν πίσω.. ..
Υπουργός: Δεν είναι δεσμευμένη κα Μακρή αυτή την ώρα η διάρκεια του γάλακτος. Πωλείται γάλα υψηλής τεχνικής επεξεργασίας, αυτό που λέμε long life, πωλείται αυτή την ώρα και δεν είναι φθηνότερο παρά το ότι μπορεί να μείνει και 9 και 11 μέρες. Αυτό προσπαθώ να σας πω. Άρα δεν είναι αυτή η αιτία, πρέπει αλλού να ψάξουμε.
Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμφωνήσετε στην επέκταση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος γιατί θεωρείτε ότι δε θα πέσουν οι τιμές έτσι.
Υπουργός: Όχι, δεν το θεωρώ αυτό, εμένα δεν είναι εκεί η αντίρρησή μου. Τα επιχειρήματα που εγώ εξέθεσα είναι ότι κάτι που το ονοματίζουμε εμείς «φρέσκο», έχει επιστημονικούς όρους τι είναι το φρέσκο γάλα. Πρέπει να υποστεί αυτή τη θερμική επεξεργασία, 72 βαθμούς για 12 δευτερόλεπτα, όχι πάνω απ’ αυτό, γι’ αυτό το λόγο σκοτώνεται το τάδε μικρόβιο αλλά μένουν ζωντανά συγκεκριμένα συστατικά του. Τα μετρούμε αυτά στην επιστήμη.
Το άλλο γάλα που υφίσταται ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο θερμική επεξεργασία πάνω από τους 80-82 βαθμούς, δεν έχει τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Αυτό λέει η επιστήμη και αυτό προσπαθούμε να διευκρινίσουμε.
Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν λέτε ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας.
Υπουργός: Λέω ότι είναι θέμα ποιότητας.
Δημοσιογράφος: Αν το Υπουργείο Ανάπτυξης που λέει ότι έτσι θα μειωθούν οι τιμές ή ο ΟΟΣΑ που του παραγγείλαμε τη μελέτη και λέει ότι έτσι θα μειωθούν οι τιμές, θέλουν να δηλητηριάσουν τον κόσμο κ. Υπουργέ;
Υπουργός: Καθόλου, ίσα-ίσα. Μα δεν τον δηλητηριάζουμε σήμερα τον κόσμο με το γάλα μακράς διαρκείας. Ο ΟΟΣΑ ζητά να βαφτίσουμε φρέσκο γάλα, αυτό που έχει επεξεργαστεί πάνω από τους 81 βαθμούς και να το βαφτίσουμε από «μακράς διάρκειας», δηλαδή ένα γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, να το βαφτίσουμε «φρέσκο», δηλαδή γάλα χαμηλής θερμικής επεξεργασίας. Αυτή είναι η διαφορά.
Δημοσιογράφος: Καταλαβαίνω πάντως ότι εσείς δε θα συμφωνήσετε μ’ αυτό ούτως ή άλλως.
Υπουργός: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω, είπα τις απόψεις μου όπως τις είπαν και οι συνάδελφοι Υπουργοί. Το συζητά η κυβέρνηση, συζητά και με τον ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ σας γνωρίζω ότι ζήτησε τριακόσια πράγματα, δεν είναι όλα αυτόματα εφαρμόσιμα στον τόπο μας. Όπως είπα και δημόσια, ορισμένα παραγωγικά συστήματα του τόπου μας έχουν ιδιαιτερότητες. Αυτός είναι ο τόπος μας κα Μακρή. Έχουμε 1.000 νησιά, έχουμε 1.000 βουνά. Πρέπει και αυτά να έχουν ανθρώπους να παράξουν.
Μπορεί να είναι διαφορετικό το σύστημα αυτό από το Βέλγιο ή την Ολλανδία, από τη μια γωνία της Ολλανδίας μέχρι την άλλη γωνιά να πας, είναι μιάμιση ώρα, μία ώρα και είκοσι λεπτά. Ένα αεροδρόμιο έχει το Βέλγιο στις Βρυξέλλες και εξυπηρετεί όλο το Βέλγιο. Ένα κεντρικό νοσοκομείο τα εξυπηρετεί όλα. Εμείς όμως δε μπορούμε μ’ ένα αεροδρόμιο να εξυπηρετήσουμε και το Ηράκλειο και την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του τόπου μας, γι’ αυτήν αγωνιζόμαστε.
Για την πολιτική συμφωνία της νέας ΚΑλΠ επί ελληνικής Προεδρίας
Δημοσιογράφος: Επί ημερών σας, τώρα στην Προεδρία πάρθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση.
Υπουργός: Χαίρομαι που το λέτε αυτό γιατί ήταν μια επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας που κατάφερε να κλείσει μέσα σε δυο - τρεις εβδομάδες τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική που τόση σημασία έχει για τον τόπο.
Θα δοθούν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σ’ αυτόν τον τομέα στην Ευρώπη κι ένα σημαντικό κομμάτι και στη χώρα μας. Και μάλιστα, ενώ μιλούμε για την αλιεία, για πρώτη φορά στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική μπαίνουν και οι υδατοκαλλιέργειες, που είναι τόσο σημαντικός κλάδος για τον τόπο μας.