ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2014


Σημεία Συνέντευξης

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM 99,5 και τους δημοσιογράφους Αργύρη Παπαστάθη και Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

 

Για το ζήτημα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος                     

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ καλό μεσημέρι. Κατ' αρχήν εσείς δεν ήσαστε χθες σ’ αυτή τη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Υπουργός: Όχι δεν ήμουν, γιατί δεν κλήθηκα.

Δημοσιογράφος: Δεν κληθήκατε, παρ’ ό,τι ένα από τα κρίσιμα θέματα είναι δικό σας, το θέμα με το γάλα.

Υπουργός: Έχει πάρα πολλά θέματα η έκθεση του ΟΟΣΑ. Φαντάζομαι πως αν συζητήθηκαν τα θέματα του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων είναι και ορισμένα που αφορούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, επειδή ήμουν εκεί και μας ενημέρωσαν κυβερνητικοί παράγοντες ότι υπήρξε συμφωνία για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας ακριβώς γι’ αυτό το θέμα, για το θέμα του ΟΟΣΑ, που ένα από τα βασικότερα θέματα είναι και η διάρκεια ζωής του γάλακτος,. Εσείς έχετε συμφωνήσει σε κοινή γραμμή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που συναντά απόψε στις 7 την τρόικα ή ακόμη το συζητάτε;

Υπουργός: Δεν ξέρω την ακριβή θέση που θ’ αναπτύξει το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή για να πω ότι συμφωνώ. Ξέρω τις αρχικές θέσεις. Έχουν εκφραστεί και από την πλευρά μας και εμένα προσωπικά ποια είναι τα θέματα που μας απασχολούν. Εμείς μάλιστα ακριβώς για να βοηθήσουμε αυτή τη συζήτηση, με την τρόικα αναφέρομαι, κάναμε ένα σημείωμα που εκτός από τις υποχρεώσεις που είχαμε από την τρόικα. Σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε με την τρόικα καμία υποχρέωση, απολύτως κανένα ανοιχτό θέμα.
Πέραν των απαιτήσεων που έβαλε η τρόικα σ’ εμάς, εμείς κάναμε είκοσι πράγματα, μια σειρά τομών, αναπτυξιακών διεργασιών, διαρθρωτικά θέματα που μπορούν πραγματικά να έχουν επίπτωση αναπτυξιακή και κατά συνέπεια και οικονομική και τα οποία - αν πραγματικά η τρόικα θα ήθελε να δει τομές που μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη - θα τα εκτιμήσει και θα πει «μα αυτοί οι άνθρωποι έκαναν απ’ αυτά που ζητάμε δέκα περισσότερα».
Δείτε για παράδειγμα το άνοιγμα των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, το οποίο το καλύπτουν σήμερα οι εφημερίδες. Πρώτη φορά γίνεται, το ζητούσε και ο ΟΟΣΑ, το κάναμε. Δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ λέτε ότι έχετε κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από αυτές που απαιτούσε το μνημόνιο, είναι σαφές.

Υπουργός: Από αυτές που απαιτούνται και έχουν πολλαπλάσιο οικονομικό αποτέλεσμα, αυτό θέλω να πω.

Δημοσιογράφος: Σαφές, Υπουργέ. Απλώς το «αγκάθι» αυτή τη στιγμή, το οποίο έφερε και σε δύσκολη θέση τον κ. Στουρνάρα στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας και θα τον ξαναφέρει αν δε λυθεί, είναι τι θα γίνει με το γάλα.

Υπουργός: Όχι, δεν το νομίζω αυτό, δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το «αγκάθι».

Δημοσιογράφος: Αυτό ενόχλησε τους Ευρωπαίους.

Υπουργός: Όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα..

Δημοσιογράφος: Το θέμα κ. Υπουργέ δεν είναι τι πιστεύουμε εμείς, είναι τι λένε εκείνοι.

Υπουργός: Αυτοί που το λένε αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Δημοσιογράφος: Προφανώς. Και κρίνονται.

Υπουργός: Φυσικά.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο ν’ αναφερθώ και πάλι στο χθεσινό ρεπορτάζ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τη σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα και στην οποία δεν κληθήκατε όπως είπατε..

Υπουργός: Άρα δεν ξέρω τι ειπώθηκε, αυτό θέλω να πω. Επομένως μη μου βάζετε τώρα να κρίνω πράγματα ή να πω πράγματα που δεν τα ξέρω.

Δημοσιογράφος: Να το θέσω αλλιώς: Συμφωνείτε λοιπόν ν’ αποδεσμευτεί ο ορισμός του φρέσκου γάλακτος από τη διάρκεια ζωής του γάλακτος; Πολύ απλό ερώτημα.

Υπουργός: Όχι, καθόλου. Το έχω πει επανειλημμένα, είναι δυο διαφορετικά γάλατα. Το ένα έχει υποστεί θερμική επεξεργασία χαμηλή στους 71,8 βαθμούς για 15 δευτερόλεπτα. Και δεν το λέω εγώ αυτό, το λέει η επιστήμη, το λένε οι ειδικοί. Γι’ αυτό και διαφοροποιείται το παστεριωμένο γάλα, αυτό που λέμε φρέσκο, από το άλλο γάλα που αναφέρεται ως γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας - έχει δηλαδή πάει η θερμοκρασία στους 82 βαθμούς και μάλιστα έχουν δείκτες γι’ αυτές τις ποιότητες-  το μεν απλό παστεριωμένο γάλα στους 72 βαθμούς έχει νεκρώσει τα βακτήρια και αυτό το βλέπουν μ’ ένα δείκτη που είναι ένας δείκτης φωσφατάσης. Το άλλο γάλα στους 82 βαθμούς έχει νεκρώσει έναν άλλο δείκτη που λέγεται υπεροξειδάση, ο οποίος δε νεκρώνεται με την απλή χαμηλή παστερίωση. Αυτό κάνει το longlife, το μακράς διάρκειας διαφορετικό από το απλό παστεριωμένο γάλα στους 71,8 βαθμούς. Και γι’ αυτό το ένα αντέχει 5 μέρες και το άλλο αντέχει μέχρι 40 μέρες.

Δημοσιογράφος: Εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση το εξής γεγονός: Είπατε προηγουμένως «δεν ξέρω σε τι έχει καταλήξει το Υπουργείο Ανάπτυξης». Σε 5,5 ώρες συναντάται με την τρόικα και φαντάζομαι κάνει εντύπωση, τα δυο Υπουργεία τα οποία πρέπει να καταλήξουν κάπου, ο ένας απ’ τους δύο Υπουργούς να λέει ότι «δεν ξέρω τελικά τι έχουν πει».

Υπουργός: Πιστεύω ότι μπορεί να κάνουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και να πουν «κοιτάξτε, δεν είμαστε διατεθειμένοι ας το πούμε να ικανοποιήσουμε και τα 300 θέματα που μας ζητάτε, είναι μερικά θέματα…»

Δημοσιογράφος: Εσείς δε θα έπρεπε να το ξέρετε αυτό;

Υπουργός: Δεν κάνω εγώ τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Αυτή γίνεται πιο ψηλά, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Λογικό είναι, γιατί τα θέματα με την τρόικα είναι πολλά και ποικίλα. Ένα από τα θέματα είναι το θέμα του ΟΟΣΑ και μέσα στον ΟΟΣΑ που είναι μια λίστα 300 πραγμάτων, 4-5 είναι του ΥπΑΑΤ. Λογικό είναι να μην καταπιάνονται μ’ αυτά τα θέματα και να είναι εκεί και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δημοσιογράφος: Άρα αυτό  τι είναι αυτό που περιμένετε εσείς  κ. Υπουργέ από αυτή τη συνάντηση; Θα ενημερωθείτε από τον κ. Χατζηδάκη;

Υπουργός: Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις μας τις μνημονιακές, έχετε ακούσει επανειλημμένα και για τα οικονομικά μεγέθη και για το περίσσευμα και για τα θετικά ισοζύγια κτλ. Πιστεύω ότι αυτά είναι αρκετά κριτήρια που δείχνουν ότι έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου η χώρα να διεκδικήσει και να πάρει την επόμενη δόση και να δείξουν αυτή την καμπή όπως έχουν υποσχεθεί και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αυτά είναι τα σημαντικά θέματα.
Τώρα εάν πέραν αυτών που ζήτησε η τρόικα εμείς δείξουμε ότι κάναμε πολύ περισσότερα πράγματα σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για προβλήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα που έχουν αναπτυξιακές διαστάσεις και πουν ότι ακόμη και να δεχθούμε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ από τις 300 προτάσεις που κάνει ικανοποιούμε τις 280, θέλω να πιστεύω σε μια σωστή διαπραγμάτευση, μπορούν να το δεχθούν.

Δημοσιογράφος: Δεν το δέχονται πάντως. Ξέρετε τι λένε; Λοιπόν, αυτό που λένε είναι ότι η κυβέρνηση προστατεύει κάποια κατεστημένα συμφέροντα και σ’ αυτή την περίπτωση για άλλη μια φορά σε βάρος των καταναλωτών. Και λένε ότι αλλιώς είναι το σύστημα στην Ευρώπη. Υπάρχει κι ένας αντίλογος εδώ και θέλω το σχόλιό σας κι από την πλευρά σας..

Υπουργός: Να πω ότι δεν είναι απόλυτο αυτό που λέτε για την Ευρώπη.

Για το κόστος παραγωγής

Δημοσιογράφος: Να σας πω και την άλλη πλευρά. Ότι όλη αυτή η πίεση ασκείται προκειμένου ν’ αγοράζουμε γάλα από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Υπουργός: Το καταλαβαίνω και αυτό, ν’ ασκείται πίεση. Εμείς όμως θα κοιτάξουμε πώς θα ικανοποιήσουμε τα συμφέροντα του ξένου κράτους ή της ξένης εταιρείας που ασκεί πίεση ή θα κοιτάξουμε και τα δικά μας συμφέροντα; Ή θα πούμε ότι ξέρετε, έχουμε κι εμείς παραγωγική διαδικασία;
Κατ' αρχήν πρέπει να τους πούμε ότι σε ό,τι αφορά το κόστος του τελικού προϊόντος προς τον καταναλωτή, μόνο κατά το 1/3 αυτό επιβαρύνεται από το κόστος της παραγωγής του γάλακτος. Τα άλλα 2/3 είναι άλλα κόστη που μπαίνουν στην τελική τιμή αλλά δεν αναφέρονται στο κόστος της παραγωγής του γάλακτός μας, δηλαδή την πρώτη ύλη. Αναφέρονται στο ότι εμείς έχουμε υψηλότερο ΦΠΑ στα τρόφιμα, η Ισπανία έχει 4% κι εμείς έχουμε 13%, η Γερμανία έχει πολύ πιο χαμηλό, σε άλλες χώρες είναι μηδενικό.
Πώς θα έχουν ίδια τελική τιμή στο γάλα,  εάν σ’ εμάς στο πετρέλαιο ή το αέριο σαν ενέργεια στοιχίζει τόσο, το ρεύμα στοιχίζει και στους άλλους είναι πολύ πιο φθηνό; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

Δημοσιογράφος: Εγώ απορώ γιατί αυτά τα πολύ σοβαρά επιχειρήματα που συζητάμε τώρα στον αέρα και τ’ ακούν όλοι οι ακροατές, δε θα είστε στη σύσκεψη να τα εξηγήσετε και στην τρόικα. Εμένα αυτό μου κάνει εντύπωση.

Υπουργός: Νομίζω ότι θα τα εξηγήσουν όλοι πολύ καλά, δε χρειάζεται να πάει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να πει ότι ναι, έχουμε διαφορά στο ΦΠΑ, στα τρόφιμα και γι’ αυτό το γάλα είναι 2 λεπτά ακριβότερο εδώ ή έχουμε πολύ ακριβότερο πετρέλαιο. Δεν ξέρει ο κόσμος πόσο είναι το πετρέλαιο; Δεν το ξέρουν οι Ευρωπαίοι; Δε βλέπουν την αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης να κατεβάσει την τιμή του αερίου, μιας άλλης πηγής ενέργειας για τη βιομηχανία; Επομένως δε θα τα πουν αυτά;

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, επειδή όλα αυτά που λέτε είναι πάρα πολύ λογικά και ακούγονται και ευχάριστα με την έννοια ότι είναι λογικά, απηχούν τις απόψεις όλου του Υπουργικού Συμβουλίου και των εμπλεκομένων Υπουργών;

Υπουργός: Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση κρύβει ότι η ενέργεια στον τόπο μας είναι ακριβή. Αφορά μόνον τη γαλακτοβιομηχανία αυτό; Όλα τα εργοστάσια δεν τα αφορά; Δε βλέπετε τις δυσκολίες που έχουν οι χαλυβουργοί; Γιατί κάνει αγώνα η κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο να κατεβάσει την τιμή του αερίου, να κατεβάσει την τιμή της ενέργειας γενικά για να βοηθήσει τη βιομηχανία; Γιατί είναι ακριβή.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Υπουργέ. Να είστε καλά.

Υπουργός: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

Σχετικές Αναρτήσεις