ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27 Μαρτίου 2014
Σημεία Συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ Real fm 97,8 και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου σχετικά με τη ρύθμιση για το γάλα
Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και ονομάζεται «φρέσκο» είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα. Η έννοια και η μέθοδος της παστερίωσης είναι γνωστή από τον Pasteur και προσδιορίζει με ακρίβεια τη μέθοδο επεξεργασίας του παστεριωμένου προϊόντος. Αν κάποιος θα ήθελε να βγάλει την έννοια «φρέσκο» και να το ονομάζουμε, σύμφωνα με τη μέθοδο επεξεργασίας, δεχόμαστε να το λέμε «παστεριωμένο γάλα» (71,7ο C), και εφόσον είναι ελληνικό, θα το λέμε «Ελληνικό Παστεριωμένο Γάλα». Αυτή τη στιγμή έχει διάρκεια ζωής πέντε ημερών. Θα εξετάσει τη διάρκεια αυτή Επιστημονική Ομάδα, αν δηλαδή στη χώρα μας μπορεί να αλλάξει αυτό στις 6 ή τις 7 ημέρες και με ποιες προϋποθέσεις και εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Από την άλλη δεν είναι σωστό να ονομάσουμε «παστεριωμένο» το γάλα που υφίσταται, είτε υψηλή θερμική επεξεργασία (αυτός είναι ο όρος), με την προϋπόθεση να ξεπερνά τους 84ο C, είτε υπερυψηλή, που είναι θερμική επεξεργασία στους 127ο C. Αυτό το γάλα λοιπόν δεν μπορεί και δεν πρέπει για κανένα λόγο να το ονομάζουμε παστεριωμένο. Όπως είπα στον κ. Χατζηδάκη, αν δεχτείτε ότι αυτό θα ονομάζεται «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας» και θα πωλείται σε ξεχωριστό ράφι από το παστεριωμένο, τότε μπορούμε πραγματικά να έχουμε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες.
Θεωρώ θετική τη δυνατότητα καθιέρωσης του «ελληνικού» σήματος, εφόσον το γάλα παράγεται και μεταποιείται στην Ελλάδα. Θα δούμε τη δυνατότητα παραγωγής και πώλησης για το «γάλα ημέρας» που θέλουν να δοθεί και έχει ήδη ανακοινωθεί. Οι δύο αυτές ενισχυτικές δράσεις θα υποστηρίξουν περαιτέρω τα εξαιρετικά ντόπια ελληνικά προϊόντα.
Θυμίζω ότι απαστερίωτο γάλα απαγορεύεται να πωλείται στην Ευρώπη και στη χώρα μας για λόγους υγείας.
Επομένως αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να λύσουμε το πρόβλημα, εφόσον οι αρχές επιστημονικής διάκρισης και η κατηγοριοποίηση γίνουν αποδεκτές.
Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε προσωπικά με τις αρχές και το σκεπτικό της πρότασής μου, αλλά επιφυλάχθηκε καθώς πρώτα έπρεπε να το συζητήσει με τους διαπραγματευτές της τρόικα. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε αυτή η συζήτηση και μου είπε ότι οι διαπραγματευτές κάνουν αποδεκτές τις αλλαγές που προτάθηκαν.
Ν. Χατζηνικολάου: Συγχαρητήρια που βρήκατε τη λύση. Ο κ. Χαρακόπουλος, ο αναπληρωτής σας συμφωνεί με τη λύση αυτή;
Υπουργός: Και ο κ. Χαρακόπουλος το βλέπει θετικά. Έτσι όπως ήταν η διατύπωση βαφτίζοντας τα δύο γάλατα παστεριωμένα, το ένα χαμηλής και το άλλο υψηλής, αυτό δημιουργούσε σύγχυση στον καταναλωτή, μιας και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, άρα το δεύτερο γάλα, δεν είναι παστεριωμένο.
- Γάλα παστεριωμένο και
- Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας
Αυτή πιστεύω ότι είναι η πιο σημαντική διάσταση, γιατί αυτή βοηθάει πραγματικά να ξεχωρίσουν οι καταναλωτές τις δύο κατηγορίες προϊόντων του γάλακτος.
Ν. Χατζηνικολάου: Τι επιπτώσεις θα υπάρχουν στην εγχώρια παραγωγή;
Υπουργός: Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή διασφαλίζονται οι πάντες. Και η ντόπια παραγωγική διαδικασία υποστηρίζεται με τα ποιοτικά της προϊόντα και κάποιος που θέλει να φέρει γάλα απέξω, που δεν μπορεί όμως να το κάνει σε 5 ή 6 ημέρες, άρα αναγκαστικά θα το κάνει με υψηλή θερμική επεξεργασία, μπορεί να φέρει τέτοιο γάλα και να το διαθέσει στην ελληνική αγορά. Άλλωστε εισάγεται τέτοιο γάλα ήδη, το γνωστό γάλα μακράς διάρκειας (long life), και όπως γνωρίζετε δεν είναι φθηνότερο από το ελληνικό. Στις μέρες μας έχουν ακουστεί πολλά πράγματα και πολλές κουβέντες που δεν είναι σωστές, γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονταν.
Αυτή η πρόταση μπορεί να συγκεράσει τις διάφορες απόψεις και λύσεις που έχουν ακουστεί και να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο σωστό που βοηθάει όλους. Πιστεύω ότι και οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους συζητούν θα το δουν θετικά και θα συμφωνήσουν με μια τέτοια λύση, που δεν απέχει από τις άλλες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και ορισμένες δικές τους. Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Δε χρειάζεται να οξυνθεί περισσότερο.