ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2018
Συνέντευξη
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη,
στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον δημοσιογράφο
Στέργιο Ζιαμπάκα (17/09/2018)
«Να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές με ανθρώπους της παραγωγής»
Ενα πλέγμα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών περιγράφει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, απευθύνοντας ταυτόχρονα στους ανθρώπους όλων των τομέων της πρωτογενούς παραγωγής κάλεσμα για συνδιαμόρφωση πρωτοβουλιών.
«Οι πρωτοβουλίες δεν σημαίνουν πάντα "χρήματα" με τη στενή έννοια του όρου, όπως γινόταν στο παρελθόν. Οι πολιτικές μπορούν να γίνουν και χωρίς υπερβολικές δαπάνες» επισημαίνει ο υπουργός δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα επί των άμεσων κινήσεων του υπουργείου.
– Η ανάληψη των υπουργικών σας καθηκόντων συμπίπτει με την έναρξη της λεγόμενης μεταμνημονιακής περιόδου. Θέσατε ευθύς εξαρχής ως πρωταρχικό τον στόχο για αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών αγροτών. Θα περιοριστούν οι κυβερνητικές ενέργειες μόνο στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών; Τι άλλες παρεμβάσεις εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Θυμίζουμε ότι οι αγρότες ακόμη περιμένουν τη θέσπιση του ακατάσχετου ορίου 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς...
– Βρισκόμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας της θεσμικής προστασίας των επιδοτήσεων για τους αγρότες έως του ποσού των 15.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Θυμίζουμε ότι το ακατάσχετο ισχύει για όλους και είναι 1.250 ευρώ ανά μήνα. Επειδή οι αγρότες πληρώνονται τις επιδοτήσεις μία ή δύο φορές τον χρόνο, εξετάζουμε το πώς θα ισχύσει αυτό το όριο σωρευτικά για 12 μήνες.
Επίσης, όσον αφορά την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών έχουμε αναλάβει σε πρώτη φάση τις εξής πρωτοβουλίες:
- Ανασκόπηση πληρωμών του 2011 και του 2012, ώστε να εξοφληθούν μέσα στον Οκτώβριο οι εκκρεμότητες. Στη συνέχεια το ίδιο θα γίνει και για τα επόμενα έτη.
- Σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο πρόκειται να ενεργοποιηθούν και να διευκολυνθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες που εντάσσονται σε προγράμματα, είτε αυτό αφορά την έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής είτε την ανάληψη εγγύησης από τις τράπεζες.
- Να αναμένουμε στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων; Και τι είδους;
Οπως εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Ηδη οι συνεταιρισμοί μπορούν να συμμετέχουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τα ληξιπρόθεσμά δάνειά τους. Επιπλέον ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών από υγιή αγροτικά συνεργατικά σχήματα. Αυτό θα δώσει στις οργανώσεις των παραγωγών τη δυνατότητα πρόσβασης σε φτηνό πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις αυξάνοντας το κέρδος για τους παραγωγούς-μέλη τους.
– Κίνητρα για νέους που θέλουν να ασχοληθούν ή να επιστρέψουν στον πρωτογενή τομέα;
– Το βασικό κίνητρο για να εγκατασταθούν οι νέοι αγρότες είναι το εισόδημα να είναι ικανοποιητικό. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε. Δεσμευόμαστε επίσης για τη σύνταξη ενός Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο μετά το 2020, που θα προκρίνει την ενίσχυση όσων αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ανήκουν σε νέους ανθρώπους.
Είτε αυτό αφορά τις ενισχύσεις του καθεστώτος ενίσχυσης των Νέων Γεωργών, είτε το πρόγραμμα επιδότησης της πρώτης εγκατάστασης, τα κονδύλια θα είναι αυξημένα και αυτό είναι κάτι που έχει μπει σε προτεραιότητα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον θα διατηρήσουμε τη δυνατότητα που έχουν οι νέοι αγρότες να λαμβάνουν υψηλότερα μόρια για τα περισσότερα από τα επενδυτικά προγράμματα του ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης κ.λπ.)
– Στην κτηνοτροφία υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα στην τιμή του γάλακτος. Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε; Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τον κλάδο που προσφέρει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στις εξαγωγές μέσω της φέτας...
– Το πρόβλημα το αναγνωρίζουμε και είμαστε σε επαφή με όλους τους παραγωγικούς φορείς του κλάδου. Προσανατολιζόμαστε στη στοχευμένη στήριξη του κτηνοτρόφου και στον έλεγχο της αγοράς.
– Πάντως τα προβλήματα του κόσμου της υπαίθρου είναι πολλά και οι αγρότες, αναγνωρίζοντας ότι έχετε καλή γνώση του κλάδου, λένε ότι δεν προτίθενται να δείξουν «ούτε μία ημέρα ανοχής» απαιτώντας αμέσως απτές αποδείξεις της δουλειάς σας στο υπουργείο. Υπάρχουν κάποιοι τομείς στους οποίους θα τους καλούσατε για να συνδιαμορφώσετε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, τώρα που η εποπτεία της χώρας δεν είναι τόσο ασφυκτική;
Καλούμε τους ανθρώπους της παραγωγής σε όλους τους τομείς να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές, στη φυτική παραγωγή, στη ζωική παραγωγή, όπως προανέφερα, στην αλιεία και στα τρόφιμα. Ξέρετε, οι πρωτοβουλίες δεν σημαίνουν πάντα «χρήματα» με τη στενή έννοια του όρου, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Τα «πακέτα» χωρίς αντίκρισμα μας οδήγησαν στα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια των μνημονίων. Οι πολιτικές μπορούν να γίνουν και χωρίς υπερβολικές δαπάνες. Θα δώσω μερικά παραδείγματα ανά τομέα:
- Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» θα παράγει φέτος, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’80, ελληνικές ποικιλίες για διάφορες καλλιέργειες σε σπόρους και σε δενδρύλλια.
- Η ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης των κτηνοτρόφων, ώστε να βλέπουν τη δουλειά τους και το προϊόν τους να τους αποφέρει επαρκές εισόδημα για να ζήσουν και να επενδύσουν στις μονάδες τους, μπορεί να γίνει με την ενοποίηση των συνδικαλιστικών τους οργάνων και με την ενιαία συμμετοχή τους στις Διεπαγγελματικές Φέτας και Κρέατος. Εξ όσων γνωρίζω, ήδη εξελίσσεται μια πρωτοβουλία από τη μεριά των κτηνοτρόφων για ενιαία έκφραση των οργανώσεών τους σε πανελλαδικό επίπεδο και εμείς θα τη στηρίξουμε με κάθε μέσο.
- Η διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, έτσι ώστε να έχουν οι αλιείς μας ψάρια και εισόδημα όλο τον χρόνο, μπορεί να επιτευχθεί με αυστηρότερους ελέγχους και ένα επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
- Η προώθηση της μεσογειακής διατροφής στον ξενοδοχειακό/τουριστικό κλάδο και η διάθεση μεγαλύτερου ποσοστού ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην τουριστική βιομηχανία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καθετοποίηση ανά κλάδο και προϊόν, κάτι που θα γίνει σε συντονισμό με άλλα υπουργεία σε κυβερνητικό επίπεδο.
- Η αυστηροποίηση των ελέγχων για τη χρήση των σκευασμάτων φυτοπροστασίας σημαίνει ταυτόχρονα διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων και εξαγωγών.
– Θα κληθείτε να δώσετε και μια «μάχη» αναφορικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ποια είναι τα τελευταία «μηνύματα» που παίρνετε από την Ευρώπη στο ζήτημα αυτό; Μπορούν να αποτραπούν οι όποιες αρνητικές εξελίξεις για τους παραγωγούς της χώρας;
– Το πρώτο συμβούλιο υπουργών στο οποίο θα συμμετάσχω είναι το Ατυπο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην Αυστρία. Εκεί θα συζητήσω με τους άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Γεωργίας το ζήτημα της νέας ΚΑΠ, αλλά τονίζω ότι το συγκεκριμένο συμβούλιο δεν λαμβάνει αποφάσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι εντονότερες τους επόμενους μήνες και σε αυτή τη φάση στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη δράση των «έξι» που ζητούν όσο το δυνατόν μικρότερες αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά της ΚΑΠ, αλλά και λιγότερη πολυπλοκότητα και γραφειοκρατία.