ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2019
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη,
στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» (Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019)
και στη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά
«Η πρώτη μέριμνα αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι η προστασία
των μικρών και μεσαίων παραγωγών»
«Πιστεύω ότι αυτής της μορφής ο αγώνας, με κλειστούς δρόμους, είναι πλέον ξεπερασμένος», δηλώνει στη «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ υπενθυμίζει ότι «η πρώτη μέριμνα αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι η προστασία των μικρών και μεσαίων παραγωγών».
Θέτοντας ως ορόσημο τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Αραχωβίτης υποστηρίζει ότι «η πολιτική συμμαχιών με προοπτική, σε προγραμματική βάση, πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής συζήτησης, χωρίς φοβικά σύνδρομα αλλά και χωρίς βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις», ενώ υπεραμύνεται ενός «προοδευτικού συνταγματικού κειμένου» στην πορεία προς τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς και της συμφωνίας πολιτείας – Εκκλησίας, εκτιμώντας ότι «η Εκκλησία κατοχυρώνει τον θεσμικό της ρόλο και βγαίνει ενδυναμωμένη και περισσότερο ανεξάρτητη χωρίς το σφιχταγκάλιασμα του κράτους».
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει ήδη αρρυθμίες στο εθνικό οδικό δίκτυο. Πώς φτάσαμε πάλι στα μπλόκα; Είστε ανοιχτός στον διάλογο με κλειστούς τους δρόμους;
Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι η συνδικαλιστική έκφραση είναι θεσμοθετημένη, ελεύθερη και σεβαστή, ιδιαίτερα με τη σημερινή κυβέρνηση. Είμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση οποιασδήποτε συνδικαλιστικής δραστηριότητας που δεν έρχεται σε αντίθεση με τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά η συμμετοχή σε αυτού του είδους τον διεκδικητικό τρόπο ήταν μικρή. Πιστεύω ότι αυτής της μορφής ο αγώνας, με κλειστούς δρόμους, είναι πλέον ξεπερασμένος. Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο. Την Πέμπτη είχαμε μια μαραθώνια συζήτηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων. Συζητήσαμε επί όλων των θεμάτων που έθεσαν, όπως συζητάμε με όλους τους αγρότες χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προκαταλήψεις. Ο αγροτικός κόσμος και η πρωτογενής παραγωγή έχουν τα προβλήματά τους. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με μαγικούς τρόπους, αλλά με ειλικρίνεια, με προτεραιοποίηση, με στοχοθεσία και με σκληρή δουλειά.
Η αγροτική παραγωγή έχει ενταχθεί ως δυναμικός πυλώνας στη στρατηγική της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή. Πώς και πότε θα γίνει πράξη αυτός ο σχεδιασμός;
Από εδώ και πέρα προχωράμε σε ένα πιο καθαρό πεδίο και με άλλες προτεραιότητες. Προχωράμε, λοιπόν, παρεμβαίνοντας σε όλα ταυτόχρονα τα σημεία της πρωτογενούς παραγωγής με δύο σαφείς στόχους: πρώτον, την επιβίωση του αγρότη και τη διασφάλιση του εισοδήματός του και, δεύτερον, την ανοικοδόμηση συνολικά της αγροτικής ανάπτυξης και του τομέα της αγροδιατροφής, με βάση τα συμπεράσματα των πρόσφατων αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων. Ήδη έχουμε πετύχει πολλά τόσο με την εισαγωγή τριών κατηγοριών αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα του αγρότη όσο και με την προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις, αλλά ταυτόχρονα και με τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών τροφίμων. Συνεχίζουμε με τις παρεμβάσεις στη μείωση του κόστους παραγωγής, ρυθμίζοντας τα ζητήματα εργασίας από εργάτες γης τρίτων χωρών.
Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα και με τη βοήθεια και την εμπιστοσύνη του λαού σχεδιάζουμε λύσεις με πολυετή ορίζοντα και υλοποιούμε πολιτικές καθημερινά.
Η κυβέρνηση υλοποιεί τους τελευταίους μήνες μια σειρά από κοινωνικά μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Πόσο ακουμπούν τους αγρότες οι πρωτοβουλίες αυτές;
Η πρώτη μέριμνα αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι η προστασία των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Για αυτούς έχει ληφθεί μια σειρά από μέτρα προστασίας, με πλέον πρόσφατο την προστασία από τις κατασχέσεις για επιδοτήσεις μέχρι 7.500 ευρώ, που αφορά στο σύνολο των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Το μέτρο αυτό ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2018.
Ήδη οι μικροί και μεσαίοι αγρότες απολαμβάνουν τριών ειδών αφορολόγητα, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και στο Ασφαλιστικό. Ο αγρότης που κατέχει μικρή περιουσία, είτε παραγωγική (αγροτεμάχια, αποθήκες κ.λπ.) είτε ακίνητη (κατοικία κ.λπ.), αξίας έως 60.000 ευρώ επωφελείται από το μέτρο της έκπτωσης κατά 30% στον ΕΝΦΙΑ, που ισχύει από το 2019 και ψηφίστηκε από την κυβέρνησή μας τον Νοέμβριο του 2018. Γενικότερα, όλα τα κοινωνικά μέτρα που ψηφίζει και θα ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση, ανάλογα και με το ύψος του εισοδήματος, έχουν αντίκτυπο κυρίως στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Το 2019 είναι μια αμιγώς εκλογική χρονιά. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το διακύβευμα των εκλογών;
Ο λαός ήδη βλέπει μπροστά του να διαγράφονται δύο πόλοι. Ο πόλος της κοινωνικής και δίκαιης ανάπτυξης, ο προοδευτικός πόλος, αυτός που χωρίς μικροκομματικούς τακτικισμούς τολμάει να επιλύσει χρονίζοντα ζητήματα και έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Απέναντι είναι ο πόλος του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, της μιζέριας και της οπισθοδρόμησης, ο πόλος που συγκεντρώνει το χτες και το φθαρμένο που ο ελληνικός λαός έχει ήδη αφήσει πίσω του. Ο ελληνικός λαός δεν φοβήθηκε. Τόλμησε και δικαιώνεται. Στην επόμενη κάλπη είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξει ξανά το σωστό για το μέλλον τούτου του τόπου, για την παραγωγική ανασυγκρότηση σε υγιείς βάσεις και δυνάμεις. Το μέλλον ξεκίνησε. Ο λαός πλέον έχει μέτρο σύγκρισης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση σας εγκαλεί για «θεσμικές αλχημείες» στη Βουλή. Είναι ισχυρή πολιτικά η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία;
Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η δύναμη των ανεξάρτητων βουλευτών, πρέπει να πω, προέρχεται τόσο από τον κόσμο που τους εξέλεξε στις περιφέρειές τους όσο και από τα κόμματα, υπό τη σκέπη των οποίων έβαλαν υποψηφιότητα. Με αυτή την επισήμανση θέλω να επιστρέψω σε αυτό που με ρωτήσατε προηγουμένως: η πολιτική συμμαχιών με προοπτική, σε προγραμματική βάση, πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής συζήτησης χωρίς φοβικά σύνδρομα αλλά και χωρίς βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις. Υπό αυτή την έννοια, από τη σκοπιά της Αριστεράς, από τη σκοπιά της αναγκαιότητας του μετασχηματισμού κράτους και κοινωνίας και όχι μιας θολής αντιδεξιάς ρητορικής, η νέα διαχωριστική γραμμή δεν περιορίζεται στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι αναμφίβολα είναι άκρως σημαντική.
Αυτές τις μέρες κορυφώθηκε στη Βουλή η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Τι αποτελέσματα προσδοκάτε με την ολοκλήρωσή της;
Μιλάμε για μια πρόταση Συνταγματικής Αναθεώρησης με προοδευτικό πρόσημο, που πληροί, κατά τη γνώμη μου, προϋποθέσεις συναίνεσης σίγουρα με τον προοδευτικό χώρο και ασφαλώς και με την κοινωνία. Η διαδικασία δεν κορυφώνεται τώρα, αλλά στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή. Σαφέστατα όμως τώρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ώστε η επόμενη Βουλή να ψηφίσει ένα προοδευτικό συνταγματικό κείμενο. Βρισκόμαστε σε μια σημαντική ιστορική συγκυρία, καθόσον ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 έπειτα από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης που διαπέρασε την κοινωνική πλειοψηφία. Η θεσμική θωράκιση μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι επίκαιρη περισσότερο από ποτέ. Ασφαλώς και μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και η συζήτηση στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο θέτουν και τις πολιτικές προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρχει μια καλή συγκυρία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για μένα και από τη θέση που υπηρετώ είναι το γεγονός ότι αυτή η Βουλή αποφάσισε με περισσότερες από 180 ψήφους την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος στην κατεύθυνση του μείζονος ελέγχου της ποινικής λογοδοσίας των υπουργών, η οποία σήμερα είναι ανέφικτη.
Θεωρείτε ώριμο κοινωνικά αίτημα τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας;
Ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας – κράτους θα πρέπει να προχωρήσει με στόχο την ενδυνάμωση του πνευματικού ρόλου της Εκκλησίας, την εξασφάλιση από κάθε άποψη του κλήρου και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση του ρόλου της πολιτείας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Είναι ένα ώριμο κοινωνικά αίτημα, που σήμερα μπορεί να υλοποιηθεί. Θεωρώ ότι η Εκκλησία κατοχυρώνει τον θεσμικό της ρόλο και βγαίνει ενδυναμωμένη και περισσότερο ανεξάρτητη χωρίς το σφιχταγκάλιασμα του κράτους.
Η κυβέρνηση επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας. Είναι εφικτός ο στόχος αυτός και ποιοι λόγοι επιτάσσουν εκλογές τον Οκτώβριο;
Στην τρέχουσα θητεία προτεραιότητα ήταν να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της και να βγει η χώρα από τη μέγγενη των μνημονίων. Και τα δύο επετεύχθησαν απόλυτα. Στη νέα θητεία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναπτύξει και να εδραιώσει το νέο μοντέλο οικονομίας που θα βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη δίκαιη ανάπτυξη και στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις τούτου του τόπου.
Εκ του αποτελέσματος, πώς εκτιμάτε την κυβερνητική σας συνεργασία με τους ΑΝΕΛ; Είναι πολιτικά επιζήμιο το «διαζύγιό» σας;
Θα σας απαντήσω για τον τομέα με τον οποίο ασχολούμαι. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος προέρχεται από τους ΑΝΕΛ. Αντίστοιχα, πολύ καλή συνεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν σύντομα, έχουμε και με την υπουργό Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, με σκοπό την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών αγροτικών προϊόντων μέσω των τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας. Σε κάθε περίπτωση, ένας κύκλος έκλεισε. Ο λόγος ύπαρξης μιας τέτοιας συνεργασίας εξέλιπε πλέον. Από εδώ και πέρα, προχωράμε σε ένα πιο καθαρό πεδίο και με άλλες προτεραιότητες.