ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 21 Μαΐου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στην ανακοίνωση σειράς αποφάσεων και δράσεων για την αγροτική
ανάπτυξη προχώρησε σήμερα ο ΥπΑΑΤ, Σταύρος Αραχωβίτης
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, 21 Μαΐου, στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, με τους Γενικούς Γραμματείς, Νίκο Αντώνογλου και Χαράλαμπο Κασίμη, καθώς και σύσσωμη τη διοίκηση των εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων του ΥΠΑΑΤ.
Ο Υπουργός προέβη σε μία σειρά ανακοινώσεων όσον αφορά το έργο του υπουργείου, αφού ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους:
1. Εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας των 32 αγροτικών έργων υποδομής που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σημασία έχει το γεγονός ότι βαρύτητα έχει δοθεί στα εγγειοβελτιωτικά έργα (αρδευτικά δίκτυα κ.ά.), ώστε οι υφιστάμενες υποδομές (π.χ. φράγματα) να καταστούν λειτουργικές και να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 448,6 εκατ. ευρώ.
2. Δεσμεύονται επιπλέον 85 εκατ. ευρώ για το μέτρο ενίσχυσης της Βιολογικής Γεωργίας. Εξ αυτών, τα 72 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δράση που αφορά τους παλαιούς δικαιούχους και συγκεκριμένα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα υπάρξει υπερδέσμευση κατά 140%, στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο κατά 120% και σε όλες τις άλλες περιφέρειες κατά 30%. Τα υπόλοιπα 13 εκατ. ευρώ δεσμεύονται για την αύξηση του προϋπολογισμού στη δράση που αφορά τους νέους βιοκαλλιεργητές.
3. Δεσμεύονται επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για το μέτρο ενίσχυσης της Βιολογικής Κτηνοτροφίας.
4. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για το Μέτρο της ενίσχυσης της μεταποίησης γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων: Εντάσσονται συνολικά 306 έργα με προϋπολογισμό 405 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται έτσι 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ταυτόχρονα με τη διατήρηση των παλιών.
5. Καταβλήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2018 συνολικά κρατικές ενισχύσεις de minimis 85 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και των καλλιεργειών που υπέστησαν μη καλυπτόμενες ζημιές από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού έγινε εφικτή μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το 2018 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, που δοκίμασε τους παραγωγούς. Στο επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί η καταβολή ενισχύσεων de minimis, εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης, στους εξής τομείς: Σε αλιείς που εκμεταλλεύονται δημόσια ιχθυοτροφεία σε λιμνοθάλασσες, στα μανταρίνια (κλημεντίνες), στα αχλάδια «Κρυστάλλια», στα επιτραπέζια σταφύλια και στα καπνά των ποικιλιών «Κατερίνη» και «Μπασμάς».
6. Τίθεται σε διαβούλευση μέχρι το τέλος του μήνα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αλιεία, του οποίου ο βασικός κορμός χρονολογείται από το 1966, προκειμένου να οριστεί τόσο η επαγγελματικότητα των αλιέων όσο και η επαναφορά ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, με γνώμονα την προστασία του επαγγέλματος των αλιέων και των ιχθυοαποθεμάτων.
7. Ταυτόχρονα, θα τεθεί σε διαβούλευση και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη δακοκτονία, του οποίου ο βασικός κορμός χρονολογείται από τα έτη 1951 και 1953, με βασικό στοιχείο την υποχρέωση κάλυψης των ελαιοδέντρων, ώστε να μην υπάρχουν εστίες σε ακαλλιέργητους ελαιώνες.
8. Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, που αναμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των εθνικών διεπαγγελματικών οργανώσεων αγροτικών προϊόντων, το οποίο έχει να ανανεωθεί από το 2000. Η ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας των διεπαγγελματικών, που θα προβλέπει την ισόρροπη εκπροσώπηση όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή ενός προϊόντος, με στόχο την προστασία του.
9. Σε φάση ωρίμανσης και ευρείας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.
10. Μέχρι τις 19 Ιουνίου, υποχρεωτικά, προχωράμε με νομοθετική ρύθμιση στην απλούστευση της αδειοδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.
11. Χθες ανακοινώθηκε από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα η έναρξη υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο Μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων, που θα στελεχώσουν τη δομή του οργανισμού για την κατάρτιση των νέων αγροτών.
12. Στις 15 Μαΐου έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είχαμε ζητήσει το 2017 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την οποία ο ορισμός του βοσκότοπου δικαιώνει τη χώρα. Κι αυτό γιατί το δικαστήριο δέχεται ότι δεν είναι το είδος της βλάστησης που χαρακτηρίζει μία έκταση ως επιλέξιμο βοσκότοπο, αλλά ηξ χρήση του ως τέτοιου. Αυτό οδηγεί στην ακύρωση ενός προστίμου 5,5 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί το 2010 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναδρομικά. Μαζί με την πρόσφατη απόφαση για την ακύρωση καταλογισμού ύψους 72 εκατ. ευρώ, αποδεικνύεται ότι ενώ άλλοι «φρόντιζαν για την επιβολή προστίμων και καταλογισμών εις βάρος της χώρας, εμείς φροντίζουμε ώστε η χώρα να παίρνει πίσω χρήματα προς όφελος των παραγωγών.»
Σύντομος απολογισμός
Στη συνέχεια, ο Υπουργός προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του ΥΠΑΑΤ: «Από το 2015 μέχρι σήμερα ο αγροτικός κόσμος έλαβε συνολικά 11 δισ. ευρώ που αφορούσαν τρέχουσες πληρωμές, αλλά και περιπτώσεις που θεωρούνταν χαμένες, όπως υποχρεώσεις από προγράμματα που χρονολογούνταν ήδη από το 2007.
Στους επτάμιση μήνες που έχω την ευθύνη του υπουργείου, οι υπογεγραμμένες απλές και κοινές υπουργικές αποφάσεις έχουν ξεπεράσει τις 750 και ΦΕΚ έχουν πάρει οι 320. Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί ανέρχονται σε 14.
Ο στόχος μας πάντα ήταν η προστασία των μικρών και μεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα θεσπίζοντας τα τρία αφορολόγητα των αγροτών, ενώ ο νόμος του 2013 φορολογούσε τα αγροτικά εισοδήματα από το πρώτο ευρώ.
Εκτός από τα οριζόντια μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του κόστους του ρεύματος, το τελευταίο διάστημα που η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια, τα κίνητρα και η προστασία είναι πιο στοχευμένα: Δίνονται κίνητρα για συνεταιρισμένους αγρότες και για συνεταιρισμούς. Κι αυτό γιατί ξέρουμε καλά ότι χωρίς τη λειτουργία των συνεταιρισμών δεν μπορεί να υπάρχει παρέμβαση στην αγορά.
Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και του Δημοσίου τομέα γενικότερα, να τονίσω ότι το ΥΠΑΑΤ βραβεύτηκε στον τομέα της άσκησης της καλής πρακτικής των ανοιχτών δεδομένων. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 51 αυτοκινήτων, που θα διανεμηθούν στους ελεγκτές μας. Εξασφαλίσαμε 3 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό των κτηνιατρικών εργαστηρίων μας. Έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η αύξηση του προσωπικού κατά 180 θέσεις και όλα αυτά είναι μέτρα που συμβάλουν στην προστασία του εισοδήματος των αγροτών και των προϊόντων ελληνικής παραγωγής.
Στον τομέα των εξαγωγών έχουν γίνει άλματα, από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά το κράτος οφείλει να ανοίγει δρόμους. Αυτές τις μέρες υπογράφονται συμφωνίες με την Κίνα από την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, για το ακτινίδιο και τον κρόκο. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται με άλλα προϊόντα τόσο στον Καναδά, όσο και σε Αργεντινή, Κορέα και Ινδία.
Προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος προώθησης για την κατανάλωση φρούτων στα σχολεία και εξασφαλίσαμε τη συνέχισή του, ενώ θα προσθέσουμε και τη φέτα και τη γραβιέρα στο “μενού” των μαθητών.»
Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του Υπουργού από τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου