ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2012

 

Σημεία συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM100 και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Μαρτίδου


Για τη συνέργεια Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων με το Υπουργείο Τουρισμού
Τα δύο Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, κάνουμε μια προσπάθεια, ώστε η εξαιρετικής ποιότητας γεωργική παραγωγική διαδικασία του τόπου μας και τα εξαιρετικά μας προϊόντα, να συνδεθούν με τον τουριστικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν τον τουρισμό και ο τουρισμός θα βοηθήσει τη γεωργία. Γιατί θέλουμε τα τοπικά μας προϊόντα να συνδεθούν με τα ξενοδοχεία και με τους τουρίστες, έτσι ώστε τα 16 εκατ. τουριστών που έρχονται στον τόπο μας κάθε χρόνο να έρχονται όχι μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα, τον πολιτισμό μας, αλλά να απολαμβάνουν και την εξαιρετική διατροφή, τα ντόπια προϊόντα μας. Ταυτόχρονα να μετατραπούν σε ζωντανούς πρεσβευτές της ποιότητας της ελληνικής γεωργίας. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε σειρά δράσεων, μία εκ των οποίων είναι αυτή που θα δείξουμε σήμερα στο πλαίσιο της Philoxenia μαζί με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, όπου μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Δηλαδή, θα προσφέρουν κατά περιοχή, ελληνικό πρωινό με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
Θέλουμε λοιπόν αυτά τα ξενοδοχεία που θα είναι συμβεβλημένα με την προσπάθεια αυτή να προσφέρουν ελληνικό πρωινό στους πελάτες, έτσι ώστε αφενός μεν τα ντόπια προϊόντα να βρίσκουν διέξοδο σ’ αυτές τις αγορές, αφετέρου δε οι ξένοι να δοκιμάζουν και να απολαμβάνουν αυτή την εξαιρετική ποιότητα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της διατροφής και πάλι, σχεδιάζουμε μια δράση σχετικά με τα ελληνικά τυριά. Σε αυτήν την περίπτωση, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που θα συμβληθούν, θα προσφέρουν τη λεγόμενη «ελληνική πιατέλα τυριών». Δηλαδή όσοι παραγγέλνουν μετά το φαγητό τους πιατέλα με τυριά, αυτή θα περιλαμβάνει μόνο τα ντόπια εξαιρετικής ποιότητας τυριά, όπως για παράδειγμα γραβιέρα Νάξου. Προσπαθούμε πάλι μέσω αυτής της συνεργασίας να ενώσουμε τη γεωργική παραγωγική διαδικασία , τον τρόπο δηλαδή που παράγονται αυτά τα τρόφιμα, με τη μεταποιητική βιομηχανία, και τα προϊόντα μας να γίνουν κομμάτι του τουριστικού πακέτου.
Για παράδειγμα σε ότι αφορά στους «Δρόμους του κρασιού» εδώ στη Β.Ελλάδα, να ξέρει δηλαδή ο άνθρωπος που επισκέπτεται αυτή την περιοχή, ότι θα έχει την ευχέρεια να ξοδέψει μια, δύο μέρες περπατώντας σε αυτούς τους «Δρόμους». Θα επισκεφθεί τα οινοποιεία να δοκιμάσει εκεί τα ίδια τα κρασιά ή να ξέρει ότι τα κρασιά που δοκιμάζει στο ξενοδοχείο του και μπορεί να τα πάρει μαζί του, προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς.
Είναι πολλές ακόμη δράσεις που δεν μπορώ να σας τις περιγράψω, αλλά θα τις ανακοινώσουμε εν καιρώ.
 
Αγροτική απασχόληση και αύξηση θέσεων εργασίας
Ένας από τους λόγους που θέλουμε να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποιητική βιομηχανία που επεξεργάζεται τις πρώτες ύλες, το γάλα μας που θα το κάνει τυρί φέτα και γιαούρτι, τις ελιές και το λάδι μας που θα το τυποποιήσει να το πουλήσουμε σαν τυποποιημένο λάδι, πιστεύουμε ότι ο τομέας αυτός εφόσον αναπτυχθεί και αναπτυχθεί σωστά, είναι μια γιγάντια δεξαμενή χεριών, όπως ήταν και στο παρελθόν πριν την εγκαταλείψουμε. Επομένως πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος να μειώσουμε την ανεργία στα αστικά κέντρα. Αναπτύσσοντας ουσιαστικά τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την ιχθυοπαραγωγή, στην Περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό θα αναπτυχθεί και θα ξαναζωντανέψει και η Περιφέρεια και φυσικά ο γεωργικός τομέας.
 
Για τη συνάντηση με τον Επικεφαλής της Task Force της Ευρ.Επιτροπής για την Ελλάδα Horst Reichenbach
Η συνεργασία μας είναι καλή. Είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε τις προτεραιότητες του Υπουργείου μας. Δηλαδή ότι είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης και του ίδιου του Υπουργού και όλου του επιτελείου μας , να καταστήσουμε τη γεωργία πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας.
Είπαμε ότι μεγάλη μας προτεραιότητα είναι η στροφή από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε γεωργία ποιοτική, που θα διαχειρίζεται με αειφόρο τρόπο τους φυσικούς πόρους, μια γεωργία με ιχνηλασιμότητα. Αυτή τη γεωργία δηλαδή που θέλει τώρα όλη η Ευρώπη κι όλος ο κόσμος. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις δράσεις που γίνονται, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και λίγο –πολύ σε όλα τα θέματα είχαμε την υποστήριξή του.
Να σας πω κάτι που το κατάλαβε πολύ καλά και το επικρότησε ο ίδιος. Προσπαθούμε να δώσουμε στους ανθρώπους της Ευρώπης να καταλάβουν ότι το να δίνουν χρήματα στην Ελλάδα, να υποστηρίξουμε τη δική μας εξαιρετική παραγωγική διαδικασία και τον πρωτογενή τομέα, είναι και προς το δικό τους όφελος. Όταν του είπα ότι «ξέρετε χιλιάδες τόνοι από αυτά τα προϊόντα τα εξαιρετικά μας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα λάδια μας, φτάνουν στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης και απολαμβάνουν και εκεί οι καταναλωτές αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, είναι προς όφελος των Ευρωπαίων, αυτός ο μπαχτσές της Ευρώπης που λέγεται Ελλάδα, να ευδοκιμεί και να συνεχίσει να παράγει, ακόμη περισσότερα απ’ αυτά τα αγαθά». Δεν είναι μόνο δικά μας τα αγαθά. Όλη η Ευρώπη απολαμβάνει το λάδι μας, το τυρί μας, το γιαούρτι μας, το κονσερβοποιημένο ροδάκινο, τις ελιές μας, θα μπορούσα να πω σωρεία άλλων προϊόντων.
Τα κατάλαβε πολύ καλά ο κ. Reichenbach αυτά που του είπαμε και συμφωνεί απόλυτα μαζί μας.
 
Για το θέμα της διασφάλισης της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της χώρας μας ενόψει της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup
Στη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών συζητείται κάτι πολύ σημαντικό και για τον τομέα της γεωργίας. Συζητείται το λεγόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο. Δηλαδή, συζητείται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα καταστήσει σαφές ποιος θα είναι ο συνολικός προϋπολογισμός κι αν αυτός είναι υψηλός. Και η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένα κομμάτι αυτού του προϋπολογισμού, αποτελεί μάλιστα το 50%. Για παράδειγμα αν ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 100 εκατομμύρια τότε η ΚΑΠ θα πάρει τα 50, αν ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 200 θα πάρει τα 100, δηλαδή το πόσο τελικά θα είναι ο συνολικός προϋπολογισμός, θα είναι αυτό που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και για το ταμείο της γεωργίας που συζητάμε και μας ενδιαφέρει εμάς άμεσα. Όπως επίσης και το Ταμείο Συνοχής, στο οποίο εντάσσονται προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ κλπ. Επομένως είναι μια κρίσιμη Συνεδρίαση των αρχηγών των κρατών και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του τόπου μας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωργίας για τα επόμενα 5 με 6 χρόνια.
 

Σχετικές Αναρτήσεις