Το Υπουργείο

Στις 28 Απριλίου του 1910 με τον Νόμο ΓΨΚΛ συστάθηκε και έβδομο Υπουργείο, το «Γεωργίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας» που μετονομάστηκε σε «Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας» (τροποποιήθηκε με το Νόμο ΓΨ4Η και με το Νόμο 241/1916), με αρμοδιότητα
α) Σύσταση, οργάνωση και διοίκηση Γεωργικών Σταθμών, προτύπων Αγροκηπίων ειδικών Ζωοτεχνικών, Οινοποιητικών, Ελαιοκομικών, Γαλακτοκομικών και Υδατοκομικών Σταθμών και Γεωργικών Χημικών Εργοστασίων.
β) Τη Γεωργική Εκπαίδευση γενικά
γ) Τη φροντίδα περί Σύστασης Γεωργικών Επιμελητηρίων
δ) Την Αγροτική Αστυνομία και την Αστυνομία των φυτικών ασθενειών.
ε) Την Αστυνομία των Επιζωοτικών και την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Κράτους.
στ) Την εποπτεία και συντήρηση δενδροστοιχιών και κήπων κ.λπ.
Στην αρχή προβλεπόταν ένα μόνο Τμήμα: «Γεωργίας», το οποίον ανατέθηκε στον Γεωπόνο Σπύρο Χασιώτη, Με το Νόμο 241/1916 προστέθηκαν τα Τμήματα «Γεωργικής Οικονομίας», «Δασών». «Ζωοτεχνικής και Κτηνιατρικής Υπηρεσίας»
Το Τμήμα Γεωργίας είχε δύο Γραφεία (Διοικητικό και Εκπαιδευτικό). Συστάθηκαν επίσης και τρεις (3) Επιθεωρήσεις (Γεωργίας, Φυτικής Υπηρεσίας, Αμπελουργικής και Φυλλοξηρικής).
Με το Νόμο Γ.Κ. της 12 Αυγούστου 1911, τροποποιήθηκε ο Νόμος 260 που ρυθμίστηκαν τα των Εξωτερικών Γεωργικών Υπηρεσιών του Κράτους.
Για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός του «Νομογεωπόνου» και των «ειδικών» και μετατρέπονται οι Γεωργικοί σταθμοί (εκτός από 4) σε Αγροκήπια, των οποίων προβλέπεται η επέκταση. Αγροκήπια: Οι Γεωργικοί Σταθμοί που υπήρχαν (εκτός της Αθήνας, Τίρυνθας, Βυτίνας και Πατρών) καταργούνται και αντ' αυτών ιδρύονται «Πρότυπα Αγροκήπια», τα οποία επεκτείνονται και σε άλλα κέντρα του Νομού (εκτός των πρωτευουσών των Νομών), εφόσον δεν λειτουργούν σταθμοί, προβλέπεται η ίδρυση τούτων με πρωτοβουλία και δαπάνη των Δήμων, Κοινοτήτων Νομών, Σωματείων, με κρατικούς Γεωπόνους) (μέχρις ενός κατά επαρχία) και αφού δεν λειτουργεί σ' αυτή Κρατικός Σταθμός, Αγροκήπιο ή Σχολή).
Δομή και Οργάνωση
|
|
Δ/νση Διοικητικής Οργάνωσης και Εποπτείας Νομικών Προσώπων
Πολιτική Ηγεσία
Υπουργός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ Υφυπουργοί ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Τομέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) Γενική Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γενικός Γραμματέας: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΟΣ Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Γενικός Γραμματέας: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Γενικός Γραμματέας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΓΙΝΕΤΑΣ Υπηρεσιακή Γραμματέας: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ |
ΠΟΕΣΕ
ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΕΣΕ 2023 |
ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΕΣΕ 2022 |
ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΕΣΕ 2021 |
- Πολυετές Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ) 2021-2025
- Πολυετές Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ) 2015-2019
- Πολυετές Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχων (ΠΟΕΣΕ) 2007-2011
ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΕΣΕ 2020 |
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΕΣΕ 2012-2019 |
- Έκθεση ΠΟΕΣΕ 2019 (και σε μορφή word)
- Έκθεση ΠΟΕΣΕ 2018 (και σε μορφή word)
- Έκθεση ΠΟΕΣΕ 2017 (και σε μορφή word)
- Έκθεση ΠΟΕΣΕ 2016 (και σε μορφή word)
- Έκθεση ΠΟΕΣΕ 2016 - Κτηνιατρικά Φάρμακα
- Έκθεση ΠΟΕΣΕ 2015
- Έκθεση ΠΟΕΣΕ 2014
- Έκθεση ΠΟΕΣΕ 2013
- Έκθεση ΠΟΕΣΕ 2012
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΕΣΕ 2007-2011 |
ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ |
- Καν.(ΕΚ) αριθ.882/2004/29.04.2004 για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περι ζωοτροφών και τροφίμων και προς κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων.
- ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Ιουλίου 2008 σχετικά με κατευθυντήριες γραμμές που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη στην κατάρτιση της ετήσιας έκθεσης για το ενιαίο ολοκληρωμένο πολυετές εθνικό σχέδιο ελέγχου που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
- ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 21ης Μαΐου 2007 για κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες βοηθούν τα κράτη μέλη στην κατάρτιση του ενιαίου ολοκληρωμένου πολυετούς εθνικού σχεδίου ελέγχου που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ.882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Στατιστικές - Τεκμηρίωση
Οι υπηρεσιακές μονάδες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και των εποπτευόμενων φορέων του, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, συλλέγουν μεγάλο αριθμό δεδομένων που αφορούν ένα ευρύ φάσμα κλάδων του πρωτογενούς τομέα. Τα στατιστικά προϊόντα που παράγονται από αυτά τα δεδομένα αποτελούν επίσημες και ευρωπαϊκές στατιστικές, καθότι χρησιμοποιούνται για την τεκμηρίωση, σχεδιασμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση της εθνικής και ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής.
Εξ’αυτού του ρόλου του το ΥΠΑΑΤ συμπεριλαμβάνεται στους φορείς και στις εθνικές αρχές του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, (Στατιστικός Νόμος 3832/2010 (Α’ 38)) και εφαρμόζει τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές, όσον αφορά την ανάπτυξη, παραγωγή και διάχυση των στατιστικών του προϊόντων.
Σκοπός αυτού του ιστοχώρου είναι να διευκολύνει τη διάχυση και την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των χρηστών στα στατιστικά προϊόντα του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων του, στα μεταδεδομένα τους και στις αναλύσεις - μελέτες – έρευνες που προκύπτουν από αυτά, καθώς και την αξιολόγηση της ικανοποίησης των χρηστών και τη συλλογή προτάσεων βελτίωσης.
Επικοινωνία με τον στατιστικό επικεφαλής του ΥΠΑΑΤ.
Δήλωση Προσβασιμότητας
Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι σχεδιασμένος με γνώμονα να λειτουργεί για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη θέση ή την ικανότητά τους. Το Internet εξάλλου αποτελεί ένα εργαλείο που καταργεί τα εμπόδια στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στον φυσικό κόσμο.
Με τον όρο «προσβασιμότητα στο διαδίκτυο», εννοούμε την ύπαρξη άμεσης πληροφόρησης και επικοινωνίας που είναι διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους. Όταν ένας Ιστότοπος πληροί αυτόν τον στόχο, τότε είναι προσβάσιμος από άτομα με διαφορετικό εύρος ακοής, κίνησης, όρασης και γνωστικής ικανότητας. Είναι γεγονός ότι οι ιστότοποι, οι εφαρμογές, οι τεχνολογίες ή τα εργαλεία που είναι κακοσχεδιασμένα, μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια και να αποκλείσουν άτομα από τη χρήση του Internet.
Η προσβασιμότητα πρέπει επομένως να αποτελεί μία απαραίτητη διαδικασία τόσο για τους προγραμματιστές όσο και για τους ίδιους τους οργανισμούς οι οποίοι θέλουν να δημιουργήσουν ιστοτόπους υψηλής ποιότητας παρέχοντας έτσι πρόσβαση στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους σε όλους τους επισκέπτες του ιστοτόπου τους.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (εφεξής ΥΠΑΑΤ) δεσμεύεται για μια πολιτική ανοικτής και ισότιμης ευκαιρίας για όλους και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καθιστά τον οικείο ιστότοπο www.minagric.gr προσβάσιμο από άτομα με ειδικές ανάγκες (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με προβλήματα όρασης, ακοής, γνωστικής και κινητικής λειτουργίας), σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του ν.4591/2019 (ΦΕΚ 19Α’ 12-02-2019, Διορθ. Σφαλμ. στο ΦΕΚ 47Α’ 13-03-2019) «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία: α) της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Οκτωβρίου 2016, για την προσβασιμότητα των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημοσίου τομέα και β) του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/2455 του Συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2017.» που ενσωματώνει στην εθνική έννομη τάξη την Οδηγία (ΕΕ) 2016/2012. Συνεπώς, δέσμευση του ΥΠΑΑΤ είναι να δημιουργήσει έναν ιστότοπο με εύκολη πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, ανεξάρτητα από τις σωματικές ικανότητες κάθε χρήστη ή την τεχνολογία που έχει στη διάθεσή του. Στο πλαίσιο αυτό, ο οργανισμός έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους, ώστε ο ιστότοπός της να είναι ευκολότερος στη χρήση και προσιτός για άτομα με αναπηρίες με γνώμονα την πεποίθηση πως κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια, ισότητα, άνεση και ανεξαρτησία.
Η παρούσα δήλωση προσβασιμότητας εφαρμόζεται στον βασικό ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ www.minagric.gr.
Κατάσταση συμμόρφωσης
α) Ο παρών Ιστότοπος δημιουργήθηκε έχοντας προσέγγιση Responsive Design δίνοντας έτσι την ευελιξία να προβάλλεται βέλτιστα και να είναι πλήρως προσβάσιμος από οποιαδήποτε συσκευή, προσαρμόζοντας το περιεχόμενό του σε οποιαδήποτε μεγέθους οθόνη που προβάλλεται προσφέροντας έτσι μία καλή εμπειρία στον/στην χρήστη του.
β) Ο Ιστότοπος του ΥΠΑΑΤ προσδοκά να ικανοποιήσει ή και να ξεπεράσει τις απαιτήσεις και τις Κατευθυντήριες Οδηγίες περί Προσβασιμότητας του Διαδικτυακού Περιεχομένου 2.0 και τα Κριτήρια Επιτυχίας Επιπέδου Α (Web Site Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 Level A Success Criteria). Επίσης, ο παρών Ιστότοπος συνάδει μερικώς και με τα εφαρμοστέα κριτήρια του προτύπου WCAG 2.1 κριτήρια επιτυχίας επιπέδου απλού Α (Α) και διπλού Α (ΑΑ).
Επιπλέον, ο παρών Ιστότοπος έχει ενσωματώσει πρόσθετες επεκτάσεις που του επιτρέπουν να βελτιώσει τη συμμόρφωσή του με τις Οδηγίες προσβασιμότητας περιεχομένου Ιστού (WCAG 2.1) και είναι το plugin Screen Reader το οποίο είναι πλήρως WCAG 2.1 ΑΑ compliant και βρίσκεται μόνιμα στην δεξιά κάτω γωνία του Ιστότοπου. Το συγκεκριμένο πρόσθετο προσφέρει δυνατότητες όπως:
- Υψηλής ποιότητας ανάγνωση κειμένου
- Εναλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
- 3 λειτουργίες υψηλής αντίθεσης χρωμάτων
- Δυσλεξική γραμματοσειρά
- Γκρι αποχρώσεις
- Μεγεθυνση κέρσορα
- Εναλλαγή απόστασης κειμένου
- Λειτουργία ανάγνωσης Πολυγλωσσική
- Οδηγός ανάγνωσης
- Απόκρυψη εικόνων
- Προσαρμοσμένα χρώματα κειμένου και φόντου
- Μετάβαση στα περιεχόμενα
- Εστιασμένο στοιχείο επισήμανσης
- Διορθώση την ιδιότητα στόχου των συνδέσμων
- Συμβατό με κλειδιά πρόσβασης: Είναι έτοιμο για χρήση πληκτρολογίου με συνδυασμούς πλήκτρων πρόσβασης
Δυνατότητες που προσφέρουν μία σειρά λειτουργιών προς χρήση για άτομα με αναπηρίες - συμπεριλαμβανομένων εκείνων με προβλήματα όρασης, ακοής, γνωστικής και κινητικής λειτουργίας, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στον Ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ να βελτιώσει τη συμμόρφωσή του με τις Οδηγίες Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο Ιστού (WCAG 2.1).
Ενεργοποίηση του μενού προσβασιμότητας για τις λειτουργίες του plugin Screen Reader
Το μενού προσβασιμότητας του plugin Screen Reader στον Ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ μπορεί να ενεργοποιηθεί κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του μενού προσβασιμότητας που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της δεξιάς μεριάς του Ιστοτόπου. Αφού ενεργοποιήσετε το μενού προσβασιμότητας, περιμένετε λίγο για να φορτωθεί το μενού προσβασιμότητας στο σύνολό του και επιλέξτε την επιθυμητή λειτουργία βοήθειας.
Αποποίηση ευθυνών / Μη προσβάσιμο περιεχόμενο
Το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει τις προσπάθειές του για τη διαρκή βελτίωση της προσβασιμότητας του ιστοτόπου και των υπηρεσιών του με την πεποίθηση ότι είναι η συλλογική μας ηθική υποχρέωση να επιτρέπουμε την απρόσκοπτη, προσιτή και ανεμπόδιστη χρήση για όλους.
Παρά τις προσπάθειές μας να καταστήσουμε πλήρως προσβάσιμες όλες τις σελίδες και το περιεχόμενο του Ιστοτόπου του ΥΠΑΑΤ, κάποιο περιεχόμενο ενδέχεται να μην έχει προσαρμοστεί πλήρως στα αυστηρότερα πρότυπα προσβασιμότητας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο να μην έχει βρεθεί ή προσδιοριστεί η καταλληλότερη τεχνολογική λύση. Επιπλέον μέτρα συμμόρφωσης που πρόκειται να ληφθούν και επανασχεδιασμός περιεχομένου του Ιστοτόπου με συμβατό προς τις άνωθεν οδηγίες πρότυπο, το οποίο γίνεται με την ευρεση της ενδεδειγμένης λύσης όπου αυτό μπορεί να γίνει εφικτό.
Συμμόρφωση του ιστοτόπου προς την Οδηγία (ΕΕ) 2016/2012
Η πραγματική αξιολόγηση της συμμόρφωσης του ιστοτόπου προς τις απαιτήσεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα εργαλεία:
- σαρωση με το εργαλείο Excellent Web Check
- σάρωση με το εργαλείο Ramp Accessible Web
- σαρωση με το εργαλείο Silktide Inspector Extension
- σάρωση με το εργαλείο UserWay Website Accessibility Widget
- σάρωση με το εργαλείο AudioEye
- με αυτοαξιολόγηση διενεργηθείσα από τον οργανισμό του δημόσιου τομέα και διόρθωση συγκεκριμένων προβλημάτων (στο βαθμό που αυτό ήταν δυνατό), έτσι ώστε να αυξηθεί το περιεχόμενο που είναι προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Υποβολή παρατηρήσεων και στοιχεία επικοινωνίας
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρθ.10 ν.4591/2019 κάθε ενδιαφερόμενος, έχει δικαίωμα να υποβάλλει παρατηρήσεις ή αίτηση για ενημέρωση ως προς την κατάσταση συμμόρφωσης ή αίτηση για πληροφορίες που λείπουν (βλ. παρ.3 αρθ.2 και αρθ.5 ν. 4591/2019).
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα ανωτέρω υποβάλλονται με σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας αιτημάτων του ιστοτόπου του ΥΠΑΑΤ Καταχώρηση Ψηφιακού αιτήματος ή μέσω email στο
Διαδικασία εκτέλεσης
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντά στον ενδιαφερόμενο με πρόσφορο τρόπο.
Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απάντησης στην ενημέρωση ή στα αιτήματα του αρθ.10 «Υποβολή παρατηρήσεων, αιτημάτων για παροχή πληροφοριών και αναφορών» ν.4591/2019, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να αποταθεί σύμφωνα με την πρόβλεψη του αρθ.7 ν.4591/2019 στις αρμόδιες θεσμικές αρχές, όπως με την υποβολή σχετικής αναφοράς στον Συνήγορο του Πολίτη (https://www.synigoros.gr).
(Τελευταία αναθεώρηση της δήλωσης στις 15/02/2024)
Ανοιχτά Δεδομένα
- ΥΑ 2129/204448/12.07.2024: Καταγραφή και αξιολόγηση των συνόλων των εγγράφων που βρίσκονται στην κατοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανά κατηγορίες, προς τον σκοπό της ανοικτής τους διάθεσης, με έτος αναφοράς το 2024.
- ΥΑ 2905/346636/10.11.2023: Καταγραφή και αξιολόγηση των συνόλων των εγγράφων που βρίσκονται στην κατοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανά κατηγορίες, προς τον σκοπό της ανοικτής τους διάθεσης, με έτος αναφοράς το 2023.
- ΥΑ 2025/260373/23.09.2021: Καταγραφή και αξιολόγηση των συνόλων των εγγράφων που βρίσκονται στην κατοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανά κατηγορίες, προς τον σκοπό της ανοικτής τους διάθεσης, με έτος αναφοράς το 2021.
- Ανοικτά Δεδομένα 2021: Διαφάνεια, Καινοτομία, Ανάπτυξη-Διαδικτυακή Ανοικτή Συζήτηση ΥΠΑΑΤ
- ΥΑ 1425/211436/30.07.2020: Καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση των συνόλων εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έτος αναφοράς το 2020, σύμφωνα με την παρ. 3, του άρθρου 10, του ν. 3448/2006 (Α’57)
- ΥΑ 1113/86851/18.04.2019: Καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση των συνόλων εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έτος αναφοράς το 2019, σύμφωνα με την παρ. 3, του άρθρου 10, του ν. 3448/2006 (Α’57)
- ΥΑ 1822/85512/15.06.2018: Καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση των συνόλων εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έτος αναφοράς το 2018, σύμφωνα με την παρ. 3, του άρθρου 10, του ν. 3448/2006 (Α’57)
- ΥΑ 3032/32119/20.03.2017: Καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση των συνόλων εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έτος αναφοράςτο 2017, σύμφωνα με την παρ. 3, του άρθρου 10, του ν. 3448/2006 (Α’57)
- ΥΑ 8455/106005/01.10.2015: Καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση των συνόλων εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την παρ. 3, του άρθρου 10, του ν. 3448/2006 (Α’57)
Αγροτική Ανάπτυξη
Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014 - 2022
Αγροτική Πολιτική
Αγροτική Πολιτική είναι οι παρεμβάσεις στην αγροτική ανάπτυξη και την οικονομία της υπαίθρου της χώρας, που ασκεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι φορείς του μέσω εθνικών ή ευρωπαϊκών πολιτικών. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν αφενός στην παραγωγή επαρκών ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων, στην εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου αγροτικού εισοδήματος και λογικών τιμών προϊόντων προς τον καταναλωτή, και αφετέρου στην παροχή δημοσίων αγαθών, τη διασφάλιση της αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Αγροτική Πολιτική διαχειρίζεται τα κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά ζητήματα των αγροτικών περιοχών και των κοινωνιών της υπαίθρου. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο ερευνά τα δεδομένα του αγροτικού τομέα, συζητά με τους ενδιαφερόμενους, θέτει μακροπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους, μελετά τις δυσκολίες και προχωρά στην εφαρμογή πολιτικών που είναι πάντα συμβατές με το πλαίσιο που θέτει η Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.